Erasmus+ a pasivní dům

 

 

 

 

I naši šesťáci se v rámci Erasmáckého projektu zkoumání levných a čistých energií. Šli na to od lesa. Místo toho, aby vymýšleli něco jiného, rozhodli se = dostali za úkol prozkoumat, jaké současné technologie se už dají použít. Svá zjištění využili v „praxi“ při navrhování pasivního domu. Malou inspirací jim mohla být třeba budova naučného střediska ekologické výchovy na Čabárně kousek od Kladna. 

Projekt zpracovávaly děti ještě doma, protože distanční výuka se opravdu protáhla. Zjednodušeně řečeno, studenti prošli čtyřmi fázemi. Ta čtvrtá je ještě nedokončená, protože na ni potřebujeme děti mít ve škole, ale už doháníme, co jsme zameškali.

1 – Myšmapa – Jaké typy energie využíváme a k čemu? Odkud se energie vlastně bere?

2 – Průzkum – Jak se dá šetřit energií v domě? Může člověk na svém pozemku vyrábět energii a jak? Jaké technologie a materiály máme k dispozici? Kolik to vlastně stojí? Čisté nebo levné? Může to být obojí? Děti nám v krátkém dotazníku dokazovaly, že toho zjistily a pamatují si opravdu hodně. Můžete se sami podívat. 

Eramus 6H    Erasmus 6A    Erasmus 6B

3 – Design – Jak bude můj dům vypadat? Kam umístím zdroje energií? A co izolace a rekuperace? Třeba nějak takhle…

4 – Výroba – Příprava a výroba modelu pasivního domu abychom ukázali, co jsme zjistili. Model domu bude dlouhodobě vystaven v budově školy včetně jednoduchých popisků. (Tady máme skluz, ale my to dohoníme!!!)