Hračka v nouzi ANEB Dvanáctka pomáhá

Že Vánoce mohou pro někoho být i svátky smutnými a náročnými si uvědomují žáci 12. základní školy. A jak to dopadne, když se spojí dobrý nápad, obrovská dávka solidarity a nadšení? Jedno auto plné hraček, knížek, her a plyšových kamarádů směřující do kladenské nemocnice a záplava vánočních přání pro seniory v domově důchodců.

S nápadem přišla třída 8.A, která se ujala organizace, ale ochotně se zapojili žáci všech ročníků napříč oběma stupni. Na začátku prosince byla vyhlášena sbírka hraček, knih, her, omalovánek a dalších drobností, na které se doma možná už práší, ale někde by mohly ještě sloužit a dělat radost. Vybraným místem se stala dětská oddělení Oblastní nemocnice Kladno. Místo, na které nikdo z nás nemyslí rád. Místo, na němž všichni občas hledáme pomoc, ale rychle z něj zase utíkáme pryč. Místo, na které si nikdo nevzpomene, dokud se tam sám neocitne. A místo, kde nuceně tráví nejen Vánoce řada dětí. A právě jim naši sbírku věnujeme. Abychom alespoň trochu pomohli ukrátit čas při čekání na vyšetření, rozptýlili strach, odvedli pozornost, utěšili. Velkou radost máme zejména z knížek, jichž se sešlo opravdu mnoho. Děkujeme tímto i Oblastní nemocnici Kladno za spolupráci a vřelé přijetí.

Jelikož si uvědomujeme, že dětmi nebudeme navždy a čeká nás i stáří, mysleli jsme i na seniory, kteří žijí v domovech důchodců. Věříme, že i jim jsme udělali radost záplavou přání, vánočních svícnů a ozdob, které pro ně vyrobili naši žáci. Auto s výtvory tentokrát směřovalo do Domova Kladno- Švermov.

Prosinec se tedy nesl na „dvanáctce“ ve znamení tvoření, sbírání, třídění … A výsledek? Kromě hraček a přání, jichž se sešlo opravdu mnoho, hřejivý pocit z toho, že se z Vánoc nevytratil duch lásky, solidarity, souznění a soucitu. A ještě hezčí z toho, že všechny tyto hodnoty mají naši žáci v sobě- bez ohledu na to, co se o dospívající generaci říká.

 

Děkujeme všem, kteří se do akce zapojili- zejména všem spolužákům, učitelům a rodičům.

 

Petra Hejkalová, třídní učitelka 8.A