Irské dobrodružství

V březnu odletěli vyučující naší školy na schůzku koordinátorů projektu do Irska. Pět učitelů se poblíž historického města Drogheda ve škole Whitecross seznámilo se situací místní školy a s výukovými metodami, které irští kolegové používají. I když mají momentálně ztížené podmínky díky plánované a částečně již probíhající přestavbě školy, děti i učitelé nás okouzlili svým nadšením. Protože se blížil Den Sv.Patrika, žáci školy měli povoleno pro jednou odložit školní uniformy a převléknout se do zelenooranžového šílenství s trojlístky i na ponožkách. Děti byly nesmírně zvědavé a pokládaly spoustu otázek. Což nás občas přivedlo do drobných rozpaků, přece jen, angličtina je jejich rodná řeč, ne naše 🙂 Pracovních částí bylo víc, probíral se zejména chod projektu a činnosti, které je ještě třeba dokončit. Plánovalo se také Italské dobrodružství, kam už s námi zase pojedou i naši žáci.

Irští kolegové nás také protáhli výukou hry hurling. A když jsme ji přežili, vyrazili jsme péct chleba, podojit krávu a v neposlední řadě i tančit irské tance. A to tak že všichni, ředitele škol nevyjímaje! Místní farma zařízená na udržování irských tradic nás uchvátila stejně jako tamní ovčáčtí psi. Při jejich předvádění jsme se začali poohlížet po dálkovém ovládání, protože jejich pozornost a reakce byly prostě neuvěřitelné. Všem se nám velmi ulevilo, že přestože je v Irsku už jaro, žádné ze zvířat se nerozhodlo přivést na svět potomky právě před námi.

Historie na nás dýchala na každém místě, nejen v Droghedě. Dostalo se nám možnosti a cti navštívit megalitickou mohylu Newgrange. Dokonce jsme mohli i dovnitř. Pravdou je, že průchod byl místy tak nízký a úzký, že „svalnatější“ účastníci našeho zájezdu museli hodně vydechnout.

Zbyl čas i na výlet do Dublinu. V rámci projektu jsme zpracovávali i téma her a sportů. Dalším výrazným milníkem našeho pobytu byla návštěva největšího stadionu v Irsku zřízeného speciálně pro národní sporty včetně hurlingu. Stadion nese jméno Croke Park a právem je pýchou většiny Dubliňanů. Zbyl nám čas i na trochu volna ve městě a procházku a tak jsme si mohli dosyta užít i, pro změnu zcela netradiční, počasí. Sněhovou vánici s pořádným větrem. Irsko je prostě nevyzpytatelná, ale krásná země, do které se chceme určitě vrátit.