Brána jazyků otevřená- Oxford

    

Na přelomu února a března odcestovala paní učitelka Lechnýřová na dvoutýdenní jazykový kurz do Spojeného království. Vybrala si město Oxford, které je známé nejen svou univerzitou, ale především nádhernou atmosférou staré Anglie.

Úkolem učitelky ale nebylo jen prozkoumávat krásy města. Každý den se účastnila dopolední i odpolední výuky v jazykové škole The Oxford English Centre. Vzhledem k tomu, že profesoři byli rodilí mluvčí, výuka byla jak velmi kvalitní, tak velmi náročná, zahrnovala nejen zkvalitňování ústního i psaného projevu, ale i porozumění mluvenému a psanému slovu.

S angličtinou paní učitelka neskončila ani odpoledne. Její spolužáci pocházeli téměř z celého světa. Jižní Korea, Omán, Turecko, Rusko, Francie, Japonsko… Hlavním komuni

kačním jazykem byla i ve volném čase angličtina, a že bylo o čem hovořit! Díky výborně zorganizovanému společenskému programu se rychle vytvořily přátelské vztahy, které se ještě utužily u dobrého jídla a pití nebo při bowlingu.

Každý ale potřebuje i trochu odpočinku, v klidu, bez neustálého přemýšlení o slovíčkách. Část volného času věnovala paní učitelka městu samotnému. Vydala se po stopách Harryho Pottera do Bodleian Library nebo Christ Church College. Za jedním ze slavných sborů se odvážila na mši do Magdalene College. Historii a umělecká díla z celého světa probádala v Ashmolean Museum. A mnohem víc.

Během celého svého pobytu sbírala učitelka materiály pro tvorbu výukových listů. A nemluvíme jen o mapách a fotografiích. Anglická společnost funguje nepatrně jinak než česká. Známý je zvyk jezdit na špatné straně silnice, pivo se prodává na pinty a libře se rozhodně neříká libra J Kromě těchto známých faktů objevila paní učitelka i spoustu dalších zajímavostí, které budou užitečné nejen v hodinách anglického jazyka, ale budou i součástí školení pro kolegy, kteří se na studijní pobyt teprve chystají.

Dva týdny jsou pro jazykový kurz opravdu málo, i když během nich absolvujete celkem 60 hodin výuky. Ale i během tak krátké doby se dá nasbírat množství nesmírně užitečných zkušeností, dovedností a zážitků.