Setkání učitelů 23.-27.11.2016

erasmus logo-male

Ve dnech 23.-27.11.2016 proběhlo na naší škole setkání koordinátorů a učitelů projektu Erasmus „Past Generations, New Innovations“. Hlavním komunikačním jazykem celého projektu byla angličtina.

Ve čtvrtek se naši hosté z Bulharska, Itálie, Norska, Irska a Španělska seznamovali nejen s naší školou a našimi žáky, ale také s lokální historií a komunitou města Kladna.

Dopoledne navštívili zimní stadion a zúčastnili se tréninku malých hokejistů. Trenéři vysvětlovali nejen systém práce s dětmi, ale seznámili podrobně i s jednotlivými částmi výzbroje a výstroje. Většina výpravy viděla něco takového poprvé. Hosté nešetřili slovy chvály a obdivu, co vše naši malí sportovci umí a zvládnou.

Druhá část programu se uskutečnila ve škole. Nejprve proběhla prezentace školy a byl představen náš vzdělávací program . Po zodpovězení zvídavých dotazů vyrazili hosté v doprovodu našich učitelů na prohlídku školy a na náslechové hodiny do některých tříd. Žákům patří velká pochvala za výborné vystupování a podávané výkony, za snahu komunikovat a nenechat se odradit jazykovou bariérou. Výtečný oběd ve školní jídelně završil návštěvu školy. Sladkou tečkou byly tradiční české a moravské koláče.

Na připravenou třetí část jsme se přesunuli do centra města. Po stručné exkurzi do historie se jednotlivé skupinky rozprchly prozkoumat Kladno na vlastní pěst. Vzhledem k lezavé zimě jsme se poměrně často potkávali v různých kavárnách a restauracích a navigovali ostatní k dalším zajímavým místům.

Na závěr dne jsme naplánovali společenský večer v penzionu „U Svatého Prokopa“ ve Středoklukách, kde byli naši hosté ubytováni a kde probíhala také pracovní část setkání. Po večeři se rozproudila nejen konverzace, ale i zábava doprovázená zpěvem s kytarou.

V dalších dnech jsme se věnovali práci na projektu samotném. V prezentacích jsme se seznámili se školami našich partnerů. Vytvořili jsme časový itinerář dalších setkání, ujasnili si způsob prezentace a uchování jednotlivých výstupů a zabývali se také sladěním rozdílných výukových systémů v rámci našeho projektu.

Velký dík patří hlavním organizátorům celé akce, panu řediteli Vladimíru Dufkovi, panu Petru Mánkovi, hlavnímu logistikovi celé akce, a paní učitelce Kristýně Sladké, koordinátorce projektu na naší škole. Stejně tak všem dalším zúčastněným, včetně ředitele partnerské školy z Chomutova pana Miloslava Honse, který vzhledem k bohatým projektovým zkušenostem působil jako poradce.

Celý projekt má velký význam především v tom, že naše děti vycestují v doprovodu svých pedagogů do jiných zemí, poznají odlišné kultury, zvyky a způsob života, který je leckdy jiný než ten, na který jsou z domova zvyklí. Zdokonalí se v angličtině, zapojí se do aktivit jiných škol, naučí se prezentovat výsledky své práce před ostatními účastníky projektu, a to vše na vlastní kůži, což je pro všechny do budoucna nenahraditelná zkušenost.

Děkujeme také všem sponzorům za poskytnutí dárků pro jednotlivé delegáty a Informačnímu centru města Kladna za dodání propagačních materiálů v anglickém jazyce.

mesto-kladnoryor rytiri-kladno