Dějepis – 7.B 11.5. – 15.5. 2O2O

Dobrý den, děti, zdravím vás a zasílám vám další zajímavosti z dějepisu, tentokrát si řekneme něco o králi Jiřím z Poděbrad.

Napište si téma – Jiří z Poděbrad. Ve východních Čechách se spojilo několik krajů. Pod vedením umírněného stoupence husitství, Jiřího z Poděbrad. Jednota – své pravomoci na celé Čechy. 1448 – Jiří z Poděbrad opanoval Prahu. Byl zemským správcem, přijímal pod obojí. Jako zemský správce se Jiří z Poděbrad zasloužil o povznesení královské moci. V roce 1458 byl Jiří z Poděbrad zvolen českým králem.

Výsledkem tažení Matyáše Korvína z čsČs. státu bylo opanování Moravy. 1469 katoličtí páni zvolili v Olomouci Matyáše Korvína českým králem. Kališnické Čechy dále ovládal Jiří z Poděbrad. Vzniklou situaci již nedokázal zvrátit, zradilo ho zdraví a v roce 1471 svým nemocem podlehl.

Děti, vypracujte si referát na téma Jiří z Poděbrad. Nezapomeňte mi referát poslat na můj email. Chválím Terezku Jágrovou za vzorně vypracovaný referát z husitů. A co ostatní žáci? Vypracujte, toto nejsou prázdniny a když vám zadám úkol, musíte mi ho poslat!!! Ještě chválím Anetu, která také poslala. vy si snad myslíte, že si učivo a úkoly posílám sama pro sebe? S pozdravem dana.kotmelova@email