6AB – zeměpis (1-5.6)

Dobrý den, zde máte výpisky a zadaní práce na tento týden:

Živočišná výroba

Živočišná výroba poskytuje člověku potraviny, mezi které patří:

  • Maso
  • Mléko
  • Vejce

Produkuje též suroviny, ze kterých se potraviny nevyrábí. Jedná se o:

  • Vlnu
  • Kožešiny
  • Peří
  • Hedvábí

Celosvětově je v živočišné výrobě nejvíce zastoupen chov skotu -> maso a mléko

Skot se chová ve stájích a na pastvinách.

Chov prasat se soustřeďuje do zalidněných oblastí -> maso

Prasata se chovají ve vyspělých státech ve vepřínech, kde se vykrmují.

Chov drůbeže je nenáročný, a proto je rozšířen po celém světě. Z drůbeže se získává -> maso, vejce a peří.

Ve světě je rozšířený i chov ovcí a koz. Vzhledem k menším nárokům na potravu můžeme tato zvířata chovat i v suchých či horských oblastech.

Zvířata se chovají i za účelem přepravy osob a nákladů (koně, osli, velbloudi).

Rybolov

Rybolov se zabývá odchytem ryb, korýšů a měkkýšů -> důležitá součást jídelníčku.

Rybolov lze dělit na:

  • Sladkovodní – řeky, jezera, přehrady, rybníky atd..
  • Mořský – většina vylovených ryb pochází z moře

Rybolov se uskutečňuje:

  • Volná příroda
  • Umělý chov

Největší výlov mořských ryb – Tichý oceán

Největší výlov sladkovodních ryb – Asie

Nejvíce lovené druhy mořských ryb: sledi, sardinky, tresky, makrely a tuňáci.

Většina ryb se zpracovává přímo na rybářských lodích. Ryby jsou na moři loveny pomocí sítí. Spotřeba ryb díky nárůstu obyvatel stále stoupá.

 

  1. VYTISKNĚTE NEBO PŘEPIŠTE VÝPISKY
  2. UDĚLEJTE KRÁTKÝ REFERÁT NA TÉMA RYBOLOV A ZAŠLETE NA: davidschneider12zs@seznam.cz
  3. DO E-MAILU UVĚĎTE: TŘÍDU, PŘÍJMENÍ A RYBOLOV např: 6A, Nováková, Rybolov