6AB – zeměpis (1-5.6)
Dobrý den, zde máte výpisky a zadaní práce na tento týden:
Živočišná výroba
Živočišná výroba poskytuje člověku potraviny, mezi které patří:
- Maso
- Mléko
- Vejce
Produkuje též suroviny, ze kterých se potraviny nevyrábí. Jedná se o:
- Vlnu
- Kožešiny
- Peří
- Hedvábí
Celosvětově je v živočišné výrobě nejvíce zastoupen chov skotu -> maso a mléko
Skot se chová ve stájích a na pastvinách.
Chov prasat se soustřeďuje do zalidněných oblastí -> maso
Prasata se chovají ve vyspělých státech ve vepřínech, kde se vykrmují.
Chov drůbeže je nenáročný, a proto je rozšířen po celém světě. Z drůbeže se získává -> maso, vejce a peří.
Ve světě je rozšířený i chov ovcí a koz. Vzhledem k menším nárokům na potravu můžeme tato zvířata chovat i v suchých či horských oblastech.
Zvířata se chovají i za účelem přepravy osob a nákladů (koně, osli, velbloudi).
Rybolov
Rybolov se zabývá odchytem ryb, korýšů a měkkýšů -> důležitá součást jídelníčku.
Rybolov lze dělit na:
- Sladkovodní – řeky, jezera, přehrady, rybníky atd..
- Mořský – většina vylovených ryb pochází z moře
Rybolov se uskutečňuje:
- Volná příroda
- Umělý chov
Největší výlov mořských ryb – Tichý oceán
Největší výlov sladkovodních ryb – Asie
Nejvíce lovené druhy mořských ryb: sledi, sardinky, tresky, makrely a tuňáci.
Většina ryb se zpracovává přímo na rybářských lodích. Ryby jsou na moři loveny pomocí sítí. Spotřeba ryb díky nárůstu obyvatel stále stoupá.
- VYTISKNĚTE NEBO PŘEPIŠTE VÝPISKY
- UDĚLEJTE KRÁTKÝ REFERÁT NA TÉMA RYBOLOV A ZAŠLETE NA: davidschneider12zs@seznam.cz
- DO E-MAILU UVĚĎTE: TŘÍDU, PŘÍJMENÍ A RYBOLOV např: 6A, Nováková, Rybolov