ČJ – 6. A, B (25. – 29. 5.)

Termín odevzdání všech prací z tohoto týdne máte do neděle do 20:00. Své práce mi posílejte na můj e-mail burant@12zskladno.cz, případně do zpráv na facebooku, nechám to čistě na Vás. Pokud Vám na e-mail neodpovím, e-mail mi nedošel.

Tento týden se budete jednu jazykovou hodinu věnovat pravopisu a zbylé tři hodiny pouze rozboru vět na podmět a přísudek. Závěr týdne zakončíte literaturou.

25. 5. – JAZYK

Nadpis: Základní skladební dvojice – podmět a přísudek

Vaším úkolem je si tyto věty přepsat a určit u nich podmět (PO, podtrhává se rovnou čarou), přísudek (PŘ, podtrhává se vlnovkou), správně je podtrhnout a napsat na ně správné zkratky (PO a PŘ). Pokud je podmět nevyjádřený, píše se do kulaté závorky před větu. Podmět a přísudek spojte skobou (viz prezentace) ->Základní skladební dvojice. Na závěr nezapomeňte na druh přísudku (slovesný a jmenný se sponou). Stejnou práci jste dělali minulý týden, proto se podívejte na ní, pokud si nevíte rady.

Věty:

Nedělní autobus byl poloprázdný.

Od rána svítí na obloze slunce.

V zahrádkách pukaly květy magnolie.

Stal se novým ministrem.

Spolužačky si koupily zápisníky.

Přihlásili se pouze dva.

26. 5. – JAZYK

Nadpis: Přísudek – Základní skladební dvojice – podmět a přísudek

Vaším úkolem je si tyto věty přepsat a určit u nich podmět (PO, podtrhává se rovnou čarou), přísudek (PŘ, podtrhává se vlnovkou), správně je podtrhnout a napsat na ně správné zkratky (PO a PŘ). Pokud je podmět nevyjádřený, píše se do kulaté závorky před větu. Podmět a přísudek spojte skobou (viz prezentace).  Na závěr nezapomeňte na druh přísudku (slovesný a jmenný se sponou). Stejnou práci jste dělali minulý týden, proto se podívejte na ní, pokud si nevíte rady.

Věty:

Jirka, Eva a Eliška navštěvovali základní školu devět let.

Pojedete zítra na dovolenou?

Malí chlapci hbitě běhali po louce.

Podzim bývá mokrý.

Jeho sourozenec je fotbalový rozhodčí.

Piš!

27. 5. – JAZYK
Nadpis: Pravopis – procvičování

Teď si zahrajete na učitele. První úkol, který Vás čeká, je oprava chybného textu -> Chybný text . Celý text si přepište/vytiskněte a vlepte do sešitu a chyby v textu podtrhněte červeně.

Další úkoly Vás už čekají na internetu, kde si uděláte pár cvičení:

  1. Přivlastňovací přídavná jména:

http://cestina.diktaty.cz/cv.php?id=71&sel=1

  1. Tvrdá a měkká přídavná jména:

http://cestina.diktaty.cz/cv.php?id=66&sel=1

Další pravopisná cvičení Vás budou čekat zase v červnu.

 

 28. 5. – JAZYK
Nadpis: Základní skladební dvojice – podmět a přísudek

Vaším úkolem je si tyto věty přepsat a určit u nich podmět (PO, podtrhává se rovnou čarou), přísudek (PŘ, podtrhává se vlnovkou), správně je podtrhnout a napsat na ně správné zkratky (PO a PŘ). Pokud je podmět nevyjádřený, píše se do kulaté závorky před větu. Podmět a přísudek spojte skobou (viz prezentace). Na závěr nezapomeňte na druh přísudku (slovesný a jmenný se sponou). Stejnou práci jste dělali minulý týden, proto se podívejte na ní, pokud si nevíte rady.

 

Věty:

Vojáci zničili starobylý hrad.

Dříví shořelo velmi rychle.

Jirka se nestal novým generálem.

Ty hodiny nejsou nové.

Půjdeme se posadit do vedlejšího kupé?

Nové květiny jsou celé zelené.

29. 5. – LITERATURA
Nadpis: Prázdniny už klepou na dveře

Dnes Vás čeká práce s čítankou -> str. 179 až 180 -> přečíst a na straně 180 (modrý rámeček) odpovědět do sešitu na první tři otázky.