6AB – zeměpis (25-29.5)
Dobrý den, zde přikládám výpisky, které přepište nebo vytiskněte a vlepte do sešitu. Na tento týden nezadávám žádné domácí úkoly a ani žádné jiné práce. Někteří z Vás mi ještě neposlali veškeré práce, tak to prosím v tomto týdnu napravte, ať nemám u nikoho žádné resty. Na Vaše e-maily Vám budu opět odpovídat. Děkuji všem za zpětnou vazbu.
Bez rostlin to nejde
Obiloviny
- Základem lidské výživy na celém světě jsou obiloviny.
- Nejvíce se vypěstuje pšenice, rýže a kukuřice. Pšenice a kukuřice jsou hlavní obilovinou mírného pásma. Tvoří základní surovinu pro výrobu pečiva.
- Rýže představuje hlavní obilovinu v tropickém podnebném pásmu.
Okopaniny
- Méně náročné na přírodní podmínky.
- Pěstování i v méně kvalitní půdě a v sušších oblastech.
- V tropických oblastech se jedná o: batáty, jamy či maniok.
Důležitou součástí našeho jídelníčku tvoří cukr. Získává se z cukrové třtiny, což je tropická plodina s vysokou cukernatostí. V mírném pásmu se získává z cukrové třtiny. Cukr dodává našemu tělu především energii.
Olejniny
- Olej se vyrábí z olejnin.
- Nejvíce se ho vyrobí ze sóji, dále podzemnice olejná (tropická rostlina).
- V mírném pásmu se jedná o řepku olejku a slunečnici.
Ovoce a zelenina
- Součástí správného jídelníčku je ovoce a zelenina
- Jsou důležité pro svůj obsah vitamínů
- Celosvětově mají z ovoce největší význam banány, citrusy a jablka.
- Ze zeleniny se nejvíce produkují rajčata a zelí.
Pochutiny
- Pochutiny konzumujeme především pro jejich chuť.
- Řadíme mezi ně: kávovník, kakaovník a čajovník.