6AB – zeměpis (25-29.5)

Dobrý den, zde přikládám výpisky, které přepište nebo vytiskněte a vlepte do sešitu. Na tento týden nezadávám žádné domácí úkoly a ani žádné jiné práce. Někteří z Vás mi ještě neposlali veškeré práce, tak to prosím v tomto týdnu napravte, ať nemám u nikoho žádné resty. Na Vaše e-maily Vám budu opět odpovídat. Děkuji všem za zpětnou vazbu.

Bez rostlin to nejde

Obiloviny

  • Základem lidské výživy na celém světě jsou obiloviny.
  • Nejvíce se vypěstuje pšenice, rýže a kukuřice. Pšenice a kukuřice jsou hlavní obilovinou mírného pásma. Tvoří základní surovinu pro výrobu pečiva.
  • Rýže představuje hlavní obilovinu v tropickém podnebném pásmu.

 

Okopaniny

  • Méně náročné na přírodní podmínky.
  • Pěstování i v méně kvalitní půdě a v sušších oblastech.
  • V tropických oblastech se jedná o: batáty, jamy či maniok.

 

Důležitou součástí našeho jídelníčku tvoří cukr. Získává se z cukrové třtiny, což je tropická plodina s vysokou cukernatostí. V mírném pásmu se získává z cukrové třtiny. Cukr dodává našemu tělu především energii.

 

Olejniny

  • Olej se vyrábí z olejnin.
  • Nejvíce se ho vyrobí ze sóji, dále podzemnice olejná (tropická rostlina).
  • V mírném pásmu se jedná o řepku olejku a slunečnici.

 

Ovoce a zelenina

  • Součástí správného jídelníčku je ovoce a zelenina
  • Jsou důležité pro svůj obsah vitamínů
  • Celosvětově mají z ovoce největší význam banány, citrusy a jablka.
  • Ze zeleniny se nejvíce produkují rajčata a zelí.

 

Pochutiny

  • Pochutiny konzumujeme především pro jejich chuť.
  • Řadíme mezi ně: kávovník, kakaovník a čajovník.