ČJ 7. A, B (18. – 22. 5.)

Termín odevzdání všech prací z tohoto týdne máte do neděle do 20:00. Své práce mi posílejte na můj e-mail burant@12zskladno.cz, případně do zpráv na facebooku, nechám to čistě na Vás. Pokud Vám na e-mail neodpovím, e-mail mi nedošel.

 

Předem jenom upozorňuji ty, co mi neposlali slohovou práci, dávám ji prodloužený termín do 18. 5. do 20:00, jinak tyto práce budu hodnotit známkou 5.

První hodina JAZYK
Nadpis: Slovní zásoba

Jak jsem psal minule, dnes s Vámi zopakuji látku z minulé jazykové hodiny -> Slovní zásoba . Prezentaci si pouze prostudujete, nic nikam nepište. Znalosti z této prezentace budete moc využít u v dnešní práci, která Vás čeká.

Veškerá cvičení vypracujte do jazykové sešitu.

V tomto cvičení uděláte první dva příklady u jména a dva příklady u slovesa. Vaším úkolem je vymyslet takové jméno/sloveso, aby odpovídalo daným mluvnickým výrazům -> aby jméno bylo ve správném pádě, čísle, životnosti atd. U slovesa zase vymyslíte takové sloveso, která bude vyjádřeno ve správné osobě, čísle a způsobu. -> Str. 86/cv. 5

Zde uděláte pouze prvních 6 dvojic -> Str. 86/cv. 7 Vysvětlivku k tomuto cvičení máte v předchozí prezentaci. Než si však cvičení vypracujete do svého sešitu, nejprve si ho vyzkoušejte raději zde:

https://www.skolasnadhledem.cz/game/609

U každé strany si dejte (vpravo nahoře fajfku a hned Vám to opraví).

 

Druhá hodina – JAZYK
Nadpis: Slovní zásoba

Veškerá cvičení vypracujte do jazykového sešitu.

  • 86/cv. 8 – prvních 6 příkladů -> zde je Vaším úkolem ze sousloví udělat jednoslovný výraz (jeden příklad pro ukázku máte v učebnici vypracovaný)

 

Nadpis: Rčení, pořekadla, přísloví a pranostiky

  • Nejprve si tuto tabulku přepište/vytisknete do svého jazykového sešitu ->Rčení, pořekadla, přísloví a pranostiky  Něco z toho znáte, něco je pro Vás nové.
  • 87/cv. 10 – zde Vám ty sousloví vypíši. Tato sousloví mi stačí použít ve větách a na základě toho zjistím, jestli tomu rozumíte. Do svého sešitu vypracujte pouze tato sousloví: husí kůže, volské oko, modrá krev
  • 87/cv. 11 – nyní se ukáže, jak znáte různé pořekadla, přísloví atd. – udělejte jich prvních 6 příkladů

 

Třetí hodina – Sloh
Nadpis: Vypravování – divadlo

Vypravování stále neopouštíme. Dnes nás čeká vypravování formou divadla. Vaším úkolem bude si pustit ukázku v čase od 26:00 až do 39:30. Vaším úkolem bude, abyste vlastními slovy převyprávěli část dramatu, do toho použili i přímou řeč. Nechci po Vás převyprávět celých 13,5 minuty, ale vzít si z této ukázky např. 2 minuty a ty mi převyprávět (napsat do sešitu) a zároveň používat přímou řeč, když dané postavy v příběhu mluví.

https://www.youtube.com/watch?v=hk5WXhNVdMs

 

Čtvrtá hodina – LITERATURA
Nadpis: Horor

  • Nejprve si opište/vytisknete a vlepte výpisky do svého literárního sešitu -> Horor .
  • Stejně jako minule Vás čeká práce s textem:

Str. 98 až 99.

Ke správným odpovědím Vám bude stačit text, ale u jedné otázky se Vám bude hodit případně internet:

  1. Kdo je vypravěčem příběhu? Co se o vypravěči dozvídáme?
  2. Na základě textu vyhledej, co je charakteristickou vlastností upírů a čeho se bojí.
  3. Na kterém místě jste při čtení ukázky pociťovali největší napětí?
  4. Kde je Transylvánie? Jak se jí jinak říká?
  5. Napadne Vás ještě nějaká hororová bytost, která např. i v některých filmech vystupuje ve stejném ději jako upíři?