VO 6B ÚT 12.5.2020

Nezapomeňte, jsme vám k dispozici na rady a porady na e-mailu zslechnyrova@gmail.com, najdete mě i na FB a když budete potřebovat, domluvíme termín a můžeme se slyšet/vidět přes Skype (najdete mě tam jako LechnyrovaP 6B). Jestli používáte jiné platformy, přes které chcete komunikovat, dejte mi vědět.

Kdopak mi ještě nenahrál občanku na Disk Google?
Timur, Dominik H, Peter, Pavel, Peťa, Nikola, Kačka, Eliška

Dneska zase začnete trochou čtení.

Minule jste se měli zamyslet nad tím, jak bude váš život vypadat v budoucnosti. Bylo to pro vás těžké? Možná nebylo tak těžké naplánovat si tohle léto, ale představit si sami sebe, až vám bude 50, to už tak jednoduché není. Když jsem chodila na základní školy, taky jsem moc nedumala nad tím, co budu dělat ve dvaceti a už vůbec ne v padesáti. Matně si vzpomínám, že k mým plánům patřil bohatý manžel a služebná. A hlavně už žádná škola! A vůbec mi nepřipadalo divné, že bych také zároveň chtěla být učitelka a to znamená nejen maturitu, ale také vysokou školu. Dvacetiletí lidé mi připadali už dost staří a kdokoli nad třicet… to radši nebudu komentovat. No, dvacítku už mám za sebou dvakrát, třicítka už taky zmizela v propadlišti dějin a padesátka je už za rohem. A pořád si nepřipadám stará. Takže mi věřte, že i vy se jednou dočkáte.

Přemýšlet nad vlastní budoucností je těžké. Kolem nás se pořád děje spousta věcí, které nedokážeme ovlivnit. Ještě o Vánocích jsme například nikdo neplánovali Koronavirky. To neznamená, že se na všechno vykašleme. To, že naše plány vždycky nevyjdou tak, jak jsme si představovali, neznamená, že je naše práce zbytečná. Určitá míra nejistoty k životu prostě patří a my se s ní musíme umět poprat.

Někteří lidí se s každodenní mírou nejistoty vyrovnat nedokážou. Nebo se jim možná v životě stalo něco opravdu ošklivého, s čím si nedokázali poradit. Proto začnou hledat cestu, jak se snadno a rychle všech nepříjemných pocitů zbavit. Začnou brát léky, které by možná mít nemuseli. Začnou pít (alkohol, vodu můžete pít pořád). Experimentují s návykovými látkami od trávy (marihuana) až po mnohem silnější látky, které si musí píchat do žíly. Ze začátku je to přece sranda, ne? Člověk si na chvíli uleví, trochu si užije, zapomene… Jenže každá taková látka (droga) jednou vyprchá a realita každodenního života se vrátí rychlostí a silou parní lokomotivy a člověku je o trochu hůř, než mu bylo před tím. Za chvíli už člověk přemýšlí jen nad tím, kde sehnat další dávku a udělá pro to opravdu cokoliv.

Asi „nejslavnější“ narkomankou (člověkem závislým na drogách) v Čechách je Katka. Až budete starší, podíváme se společně na dokument o jejím životě. Katka začala kouřit jako malá holka a už jako teenager začala brát drogy. Během svého života se několikrát pokusila abstinovat (přestat s drogami), ale nikdy se jí to nepovedlo. Aby si na drogy vydělala, kradla, dělala prostitutku, žije na ulici jako bezdomovec. Otěhotněla a porodila holčičku. Její Terezka se narodila jako závislá, protože Katka nedokázala s drogami přestat ani během těhotenství. O Terezku se nestará. Katka má zničený organismus. Selhávají jí játra a má spoustu dalších zdravotních problémů. Drogy ale bere dál.

Podívejte se na krátké video, které s Katkou natočili zhruba před rokem a půl. Než se na video kouknete, mám pro vás ještě jednu informaci. Já a Katka jsme stejně staré.

Dneska nebudete nic psát do sešitů. Čtení a video úplně stačí. Jestli se chcete na něco zeptat, napište mi mail. O závislostech si budeme povídat hodně.