Přírodopis 9. A (týden 4. 5. – 8. 5. 2020)

Dobrý den všem,

tak jak se máte? Doufám, že jste všichni v pořádku a máte se dobře. Tento týden nás v pátek čeká druhý květnový státní svátek, výuka bude tedy i tento týden probíhat od pondělí do čtvrtka. Z toho vyplývá, že ani tento týden Vám nebudu zadávat práci na zeměpis.

Připomínám komunikační e-mail, který jsem zveřejnil již minulý týden, a který řada z Vás využila již  dříve. Pokud budete potřebovat, klidně se ozvěte, nafoťte svou práci a zašlete mi ji – pro kontrolu.

V minulém týdnu jsme se zaměřili na geologickou éru planety Země – na třetihory, viděli jsme , jak vypadala krajina na našem území, co zde rostlo a žilo. Dnes se pomalu zaměříme na období čtvrtohor. V rámci opakování se pokuste definovat tyto pojmy: nerost, hornina, paleontologie, prvohory, Velký třesk, fosilní paliva, vrása, zlom, hvězda, planeta, přirozená družice – do školních sešitů.

Čtvrtohory jsou, mimo jiné, obdobím střídání dob ledových a meziledových. Jsou ale také érou vývoje člověka… Zhlédněte tedy toto motivační video, jehož odkaz je uveden níže. Zkuste si také připomenout jméno Ch. Darwin nebo J. G. Mendel (sedmý a devátý ročník – přírodopis). Dále se pokuste odpovědět na následující otázky, odpovědi můžete zjistit z Vaší literatury, jiné odborné literatury či internetu, zapsat také do školních sešitů.

  1. Jak dlouho trvaly čtvrtohory?
  2. Kdy žil na planetě Zemi trilobit?
  3. Do které éry planety Země řadíme Juru?
  4. Který věk označujeme jako věk savců?
  5. Kdy vzniklo hnědé a kdy černé uhlí?
  6. Kdy na planetě Zemi vznikl život?
  7. Co je to Pangea a Tethys?
  8. Do které éry patří mamut?

To je pro tento týden vše. Všem Vám přeji krásné dny a ozvěte se. S pozdravem Martin Čibera