Dějepis 8.H, 8.B 4.5. – 7.5. 2O2O

Děti, zdravím vás a posílám vám další zajímavosti z dějepisu.

Zapište si téma – revoluční rok 1848

Sjednocení Německa. Po revoluci 1848 zůstal zachován Německý spolek v čele s Rakouskem. To se nelíbilo Prusku. V r.1866 Prusko zaútočilo na Rakousko vpádem do Čech. Na stranu Pruska se přidali Italové. V bitvě u Hradce Králové porazilo pruské vojsko rakouské a Rakousko bylo donuceno vystoupit z Němec. spolku. Vznikl Severoněmecký spolek bez rakouských zemí. Francouzsko – pruská válka trvala jen několik týdnů. Prusko zvítězilo. 18. ledna 1871 bylo ve Versailles vyhlášeno sjednocené Německé císařství v čele s prus. králem, nyní císařem Vilémem I., hl. městem Německa se stal Berlín. O sjednocení Německa se zasloužil Otto von Bismarck. Byl to pruský minister. předseda a kancléř. Německo se stalo nejsilnější mocností na evrops. kontinentu.

Odpovězte si na otázky ze str.1O9 v učebnici dě.

Sjednocení Itálie. Jediným samostat. státem Italů na Apenin. poloostrově bylo Sardinské království. Sever byl pod nadvládou Habsburků, jih pod nadvládou španěl. Bourbonů a ve stř. Itálii byl papežský stát. Spojencem Sardinie se stala Francie. V r.186O se vydal bývalý námořník Giuseppe Garibaldi s 1OOO dobrovolníků z Janova na Sicílii, aby jí dobyl pro sardin. krále. Podařilo se mu bourbonskou armádu porazit. V r.1861 bylo vyhlášeno Italské království a sardin. král se stal prvním italským králem jako Viktor Emanuel I. Ale  Itálie nebyla ještě sjednocena, ke sjednocení chybělo ještě Benátsko a papežský stát. Prusko odměnu v podobě Benátska vyjednalo. Papež. stát byl pod ochranou Francie. K tomu pomohla porážka Francie v prusko-francouzské válce v r. 187O. Poražená Francie se nemohla vydat k papeži na pomoc a Viktor Emanuel papež. stát obsadi. V lednu 1871 se hl. městem Itálie stal Řím a papeži zůstal vyhražen ministáteček Vatikán.

Odpovězte si na otázky na str.11O. Mějte se hezky a nezapomeňte mi posílat odpovědi na otázky na můj email. dana.kotmelova@email.cz