Dějepis 6.A, 6.B 4.5. – 7.5.2O2O

Dobrý den, děti, dnes si povíme další zajímavosti z dějepisu. Římské císařství. Napište si – třetí punská válka – nezavinili ji Punové. Punové se odhodlali k nutné obraně bez souhlasu Říma. Tím Římanům poskytli záminku pro vypovězení války. Římané Kartágo napadli a po dvou letech obléhání ho roku 146 př.n.l. dobyli a srovnali se zemí.

Pokusy o řešení krize, o nápravu situace v Římě se pokusili bratři Grachové, byli tribuni lidu. Prosadili zákony ve prospěch bezzemků. V Římě se vytvořily dvě politické strany                      – populáři a optimáti.

Sullovi se podařilo dobýt Řím a roku 83 př.n.l. se stal diktátorem. Opíral se o vojsko a vládl pevnou rukou. První triumvirát – velký vliv v té době získali dva muži – Marcus Licinius Crassus, který zvítězil nad vzbouřenými otroky a Gnaeus Pompeios, ten pro Řím vybojoval více vítězství mimo Itálii. Tito dva se stali konzuly pro rok 7O př.n.l.. Rozešli se jako nepřátelé. Dohromady je svedl až o 1O let později diplomat Gaius Julius Caesar. Tak vznikl spolek tří mužú    – triumvirát. Caesar byl zvolen konzulem pro rok 59 př.n.l. a pak dostal – podle dohody s Crassem a Pompeiem do správy provincii Galii, jejíž území rozšířil na celou dnešní Francii. Pompeius se ujal správy Hispánie a Crassus východních provincií. Crassus se vydal v roce 54 př. n. l. na válečné tažení na východ. Byl poražen a zabit. Jeho smrt byla koncem trumvirátu. Pompeius do Hispánie nikdy neodjel a po Crassově smrti využil Caesarovy nepřítomnosti v Římě ve svůj prospěch. Chtěl získat samovládu. Nechal se jmenovat konzulem bez kolegy, začal pronásledovat Caesarovy přívržence a donutil senát, aby zbavil Caesara pravomoci. Caesar proto opustil Galii a vyrazil se svým vojskem k Římu. Roku 49 př.n.l. překročil řeku Rubikon, která tvořila hranici mezi Předalpskou Galií a vlastní Itálií. Začala občanská válka. Pompeius s většinou senátorú utekl před Caesarem do Řecka. Caesar vstoupil bez boje do Říma, kde byl zvolen diktátorem. Po několika dnech se na znamení dobré vůle titulu vzdal a přijal konzulát. Pompeius před Caesarem utekl až do Egypta, kde byl zavražděn.

Do roku 45 př.n.l. porazil Caesar všechny svoje odpúrce a stal se samovládcem.

Odpovězte si na otázky na str.113.

Gaius Julius Caesar. Za Sullových proskripcí musel Caesar uprchnout z Říma, protože byl příbuzným Gaia Maria. Po návratu zastával několik úřadů a byl i správcem Hispánie. Byl velmi inteligentní a prozíravý, obratný politik, vynikající vojevůdce, řečník. Pokusil se o sepsání latin. mluvnice, skládal básně. K poraženým nepřátelům se choval krutě. V Galii proti Caesarovi vyvolal povstání náčelník Vercingetorix. Galské kmeny se spojily a podařilo se jim Caesara vypudit. Caesar ale oblehl Vercingetoriga v oppidu Alexii a donutil ho kapitulovat. Vercingetorix byl zajat, vězněn, po několika letech veden v Caesarově průvodu pak jako nepotřebný zardoušen.

Kleopatra. Když byl POmpeius v Egyptě zavražděn, vtrhl tam Caesar, že nemůže připustit, aby se Egypt pletl do římských záležitostí. Sesadil faraona a pomohl na trůn jeho sestře Kleopatře. To nebyla Egypťanka, ale Řekyně, protože už od dob Alexandra Makedonského vládla v Egyptě řecká dynastie Ptolemaiovců a Kleopatra hovořila i řečí svých poddaných. Měla s Caesarem syna Caesariona, když byl Caesar zavražděn, podařilo se jí získat zájem říms. vojevůdce, Marca Antonia, který se stal otcem jejich dvojčat.

Udělejte si referát na téma Caesar a pošlete mi ho na můj email, s pozdravem dana.kotmelova@email.cz