6H Výchova k občanství Způsoby technologie zpracování potravin, sestavování jídelníčku

V týdnu od 27.4.-30.4.2020

Zápis:

Způsoby technologie zpracování potravin

PŘI PRÁCI S POTRAVINAMI JE NUTNÁ ZVÝŠENÁ HYGIENA!

Zasyrova:

  •  ovoce, zelenina, mléko (neporušené složení)

Tepelná úprava:

  • vaření – působením horké tekutiny (voda) o teplotě 100°C (také vaření v páře)
  • dušení – působení malého množství tekutiny, páry a tuku v uzavřené nádobě
  • pečení – působení suchého tepla a horkého tuku (až 250°C)
  • smažení – působení rozpáleného tuku

Sestavování jídelníčku

Vypracuj příklad svého jídelníčku:

  • snídaně:
  • svačina:
  • oběd:
  • svačina:
  • večeře: