6H Výchova k občanství Zdravá výživa+Výživová hodnota potravy
V týdnu od 20.4.-24.4.2020
Zápis:
Zdravá výživa
Zdravá výživa je formou primární prevence – pomáhá předcházet vzniku civilizačních nemocí.
Dělíme ji na:
- poživatiny – jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny, nápoje)
- potraviny – produkty rostlinného a živočišného původu
- pochutiny – látky, které dodávají potravinám chuť a vůni (nemají většinou žádnou výživovou hodnotu např. koření, káva čaj)
- nápoje – skupina tekutin, které dodávají lidskému organismu vodu
- živiny – souhrn látek nutných pro život, obsažených v potravě (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny)
Výživová hodnota potravy
Hodnota naší potravy záleží na jejím složení a obsahu (vitamínů, minerálů, vody, základních živin).
Výdej energii závisí na:
- délce pracovního výkonu
- fyzické náročnosti práce
- aktivitě ve volném čase
- pohlaví
- věku
Složení stravy během dne v procentech:
- snídaně 20%
- dopolední svačina 10%-15%
- oběd 30%-35%
- odpolední svačina 10%
- večeře 25%-30%
Vše řádně zapište tak jako vždy a potom si vyhledejte na www.youtube.com video s názvem:
Ing. Petr Havlíček výživa a pitný režim ve sportu