6H Výchova k občanství Zdravá výživa+Výživová hodnota potravy

V týdnu od 20.4.-24.4.2020

Zápis:

Zdravá výživa

Zdravá výživa je formou primární prevence – pomáhá předcházet vzniku civilizačních nemocí.

Dělíme ji na:

  • poživatiny – jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny, nápoje)
  • potraviny – produkty rostlinného a živočišného původu
  • pochutiny – látky, které dodávají potravinám chuť a vůni (nemají většinou žádnou výživovou hodnotu např. koření, káva čaj)
  • nápoje – skupina tekutin, které dodávají lidskému organismu vodu
  • živiny – souhrn látek nutných pro život, obsažených v potravě (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny)

Výživová hodnota potravy

Hodnota naší potravy záleží na jejím složení a obsahu (vitamínů, minerálů, vody, základních živin).

Výdej energii závisí na:

  • délce pracovního výkonu
  • fyzické náročnosti práce
  • aktivitě ve volném čase
  • pohlaví
  • věku

Složení stravy během dne v procentech:

  • snídaně 20%
  • dopolední svačina 10%-15%
  • oběd 30%-35%
  • odpolední svačina 10%
  • večeře 25%-30%

Vše řádně zapište tak jako vždy a potom si vyhledejte na www.youtube.com video s názvem:

Ing. Petr Havlíček výživa a pitný režim ve sportu