Přírodopis 8. B, 8. H (týden 30. 3. – 3. 4. 2020)

Dobrý den,

doufám, že se Vám všem daří velmi dobře, vím, není to jednoduchá (nová) situace pro Vás ani pro nás jako učitele. Znovu chci připomenout… Pokud by měl být s některým tématem, který zrovna opakujeme, respektive probíráme problém, nic hrozného se neděje. Pokud by bylo opravdu něco zásadního (co prostě nezvládáte), téma vynechejte, poznamenejte si problematické úlohy, úkoly a vše spolu (jak to bude možné) doděláme, doplníme. Samozřejmě to neznamená, že v kolonce splněných úkolů z Vaší strany bude nula… Budu zde také vkládat pracovní listy, zápisy apod. Pokud nemáte možnost tisku nebo máte jiné komplikace, jak si požadované materiály vytisknout, nic se neděje (lze je využít pro případný zápis do školního sešitu), vždy přidám variantu, kterou mohou vypracovat bez problémů všichni. A teď k práci, která nás čeká následující týden.

  1. hodina

Téma dvou následujících hodin  je Svalstvo (učebnice strana 48 – 50). Nejprve si určitě zopakujte pojmy jako tkáň, svalová buňka, druhy svalových tkání apod. (vše viz kapitola Svalová soustava obratlovců). Poté vyhledejte na internetu či v jiné odborné literatuře následující:

a) Kolik svalů se nachází v těle člověka?

b) Kolik má člověk asi kostí? Proč jsem použil slovo „asi“?

c) Jak se jmenuje nejdelší sval lidského těla? Proč se mu tak říká?

d) Jakou funkci svalová soustava u člověka vůbec má?

2. hodina

Pokračujeme v kapitole Svalstvo. Na úvod doporučuji krátkou videoukázku, do vyhledávače stačí zadat: fyziologie sportu – svaly. Zejména zhruba první dvě minuty jsou jakýmsi opakováním, dále je výklad o něco složitější, ale většinu z toho bez problémů pochopíte, zbytek dovysvětlím. Ten, kdo nemá přístup k tiskárně, udělá stručný zápis z této kapitoly na straně 48 – 50 a nakreslí ze strany 49 obrázek 89. Ostatní si mohou zápisy vytisknout, ale musí vyplnit i pracovní listy. Děkuji Vám, přeji příjemné dny a nebojte se, vše zvládnete. S pozdravem Martin Čibera

Dostupné z:zsjarose/vyuka

14_Svalová soustavaPracovnĂ­ list – Svalová soustava