Zachraň knížku – jak to dopadlo?

 

 

 

 

 

Než se pustíme do krátkého vyprávění, rádi bychom poděkovali dětem a rodičům, kteří nám poslali knížky. Ani jedna nepřijde nazmar!

Naše burza knížek byla součástí práce hned na dvou projektech Erasmus+. Zatímco projekt Our homes have much in common je projektem spíše kulturním a zajímá se o obsah knížek, druhý projekt We can make a difference je zaměřený na udržitelný rozvoj a jeho cílem bylo v rámci naší burzy ukázat dětem i dospělým, že staré věci nepatří vždy hned do popelnice (nebo do sběru)

Knížky jsme vybírali na konci února a byli jsme překvapeni, kolik se jich sešlo. Doslova stovky knížek různého stáří a stavu. Když jsme knížky třídili, našli jsme směsici, za kterou by se nemusela stydět lecjaká knihovna. Od knížek s říkadly pro nejmenší, pod detektivky a kuchařky pro dospěláky. Našli jsme i návody na prořezávání stromů, komiksy, knížky pro puberťáky. Velký úspěch měla sekce s knížkami o péči o děti.

Děti si kupovali knížky za fufníky, které dostali za přinesené knížky, nebo za skutečné peníze. Vydělali jsme téměř pět tisíc korun, které předáme společně s několika vybranými knížkami do domova důchodců ve Švermově. Knížky, které zatím nikdo nechtěl, rozneseme do veřejných knihovniček v Kladně a okolí nebo je zpracujeme jako výtvarný materiál, pokud jsou už za zenitem svého života.

Přidáváme několik fotografií a těšíme se na další ročník. Příště můžeme vyměňovat třeba hračky, co vy na to?