ZACHRAŇ KNÍŽKU – burza knih

 

 

 

 

 

 

Dne 2.března 2023 proběhne na Základní škole Kladno, Brjanská 3078 (Dvanáctka) charitativní burza knih “Zachraň knížku” Ve stejný den se koná také den otevřených dveří pro rodiče budoucích prvňáčků. Akce je součástí mezinárodních dvou projektů Erasmus+; Our Homes Have Much In Common a Sustainable Development. 

Proč to vlastně děláme? Protože čtení je základ vzdělání i zábavy, a také protože… 

“…co vy to tam vlastně ty děti učíte?!” slýcháme často nejen od rodičů našich žáků. V dnešní době už nevystačíme s odpovědí: “Přece, číst, psát a počítat.” Dokonce ani s odkazem na jednotlivé předměty už nepochodíme, protože informace, například o slonovi, na internetu si najde přece každý. Na to nepotřebuje učitele přírodopisu: “…že jo, a navíc ten muj kluk stejně nikdy do Afriky nepojede, tak k čemu mu to je?” 

Tahle rodičovská poznámka není tak úplně od věci. Pro spoustu lidí znalosti o slonech asi v životě příliš důležité nebudou, ale práce s informacemi ano. Sloni, to je jen téma, které ve škole má sloužit jako propojovací most pro práci s učebnicí, encyklopediemi, videi, internetem a dalšími zdroji informací, kterých je dnes tolik, že i dospělí v nich často tápou. Je tenhle článek pravdivý? A je správný? Kde si to ověřím? A jaké informace jsou ty klíčové? Nebude jednodušší radši do té Afriky odletět a prostě se podívat? A hele, v ZOO Praha mají taky slony, to bude levnější… 

Práce s informacemi je prací s texty. To znamená hodně čtení a poslouchání. A to zase znamená, že potřebujeme nejdřív najít texty, které děti baví, než na ně udeříme s odbornými publikacemi. Všechno to začíná pohádkami, které dětem čtou rodiče, prarodiče, tety, strejdové nebo i paní vychovatelky v mateřské školce. Vzpomenete si ještě na svoji první knížku? Tu, kterou jste přečetli úplně sami. Kdepak teď asi je? Možná ji najdete někde zastrčenou a padá na ni prach, stejně tak jako na spoustu jiných knížek, které jste do ruky nevzali už celá staletí. Zkuste ji najít. Uvidíte, kolik vzpomínek se vám vybaví. Na kolik dalších knížek si vzpomenete. Na kolik lidí, si vzpomenete. 

Myslíme si, že staré knížky můžou ještě pořád udělat někomu radost stejně, jako ji kdysi udělaly nám, a proto jsme se rozhodli je “zachránit”. Žáci naší školy a jejich rodiče nám pomohou. Prohrabeme se rodinnými papírovými poklady a vytáhneme na světlo příběhy, které nás provázely dětstvím. Přibereme do party i detektivky, kuchařky, encyklopedie a další žánry, aby si na své přišli lidé malí i velcí. Výtěžek věnujeme charitě. Pomůžete nám? 

Přijďte se podívat 2.března 2023 od 14:00 do 17:00 do školní jídelny ZŠ Kladno, Brjanská 3078. Můžete přispět i svými knížkami, budete-li chtít. A pokud se chcete podívat se svými budoucími prvňáčky během dne do školy, zavolejte na telefonní číslo 312 310 100 a objednejte si čas návštěvy. Rádi vás uvidíme.