Druhé Maltské dobrodružství s Erasmem

 

 

 

V letošním roce jsme, i přes nepříznivou celosvětovou situaci, dostaly nabídku vycestovat s Erasmem k našemu zdokonalení v anglickém jazyce. Původně nám bylo přiděleno Irsko. Stav v této zemi se ale zhoršoval a my pochopily, že Irsko nepřichází v úvahu. Nejdříve jsme byly zklamané, ale naše koordinátorka situaci rychle vyřešila a doporučila nám Maltu. Přeobjednání celého kurzu nebylo již žádným problémem.

Let i přeprava transportem do apartmánu proběhly bez problémů, i když cesta trvala poměrně dlouho. Ihned jsme pochopily, že teplotní rozdíly jsou opravdu vysoké. Poloha našeho apartmánu byla vybrána logisticky profesionálně. Nejen, že jsme jako jediné měly výhled na moře z balkónku, školu přes ulici, autobusovou zastávku a ten nej nej krámek za rohem, ale i nejkratší cestu ke krásným lagunám. Vybavení apartmánu bylo neočekávané, vzhledem k přítomnosti pračky a jiných vymožeností jsme mohly tři čtvrtě kufru nechat nevybalených.

Naše škola, krásná stavba maltské architektury, působila rodinným dojmem, ale byla přizpůsobená skvěle k výuce individuálních skupin pod vedením kvalifikovaných učitelů. Rozdělení do skupin probíhalo předběžně formou online testu. Složení skupiny odpovídalo úrovni všech zúčastněných a aktuálním hygienickým nařízením. Naše vyučující pocházela z Jihoafrické republiky. Její uchopení celé výuky bylo velmi kreativní, zábavné a přínosné. Hned na začátku nastavila taková témata, která jsme mohly okamžitě využít v praktickém užití v reálných situacích každodenního života. Její profesionalita v metodickém vedení výuky kombinovaná s verbální projevem byla odrazem našeho úspěchu, který se podepsal právě v každodenní komunikaci beze strachu mluvit a plnit zadané úkoly.

Po ukončení výuky jsme vyrážely do ulic, ať za kulturou nebo za relaxací k moři, které je příjemně teplé. Malta si nás získala prostě vším. Z nejzásadnějších míst doporučujeme navštívit hlavní město Valletta, v které je krásná rotunda Mosta, která se nás historicky dotýká. Dalšími atrakcemi jsou například ostrov Gozzo, soustavy jeskyň a jiné skvosty. Plavby ve tamních katamaránech a jiných typů lodí podél pořeží byly okouzlující. Ve Vallettě je postaven pomník k poctě Václavu Havlovi.

Závěrem bychom rády vycestování do této malebné země doporučily všem nastávajícím účastníkům programu Erasmu i celému širokému okolí. V našem případě ve spolupráce s agenturou Jazyky v zahraničí byla obrovská spokojenost, tímto ji ještě jednou děkujeme.

Marie Křivánková – kurz všeobecné angličtiny
Iva Znamenáčková – kurz všeobecné angličtiny