Ekologické rady

 

 

 

Téma životního prostřední není důležité jenom pro dospělé. Dokonce se odvážíme tvrdit, že osud naší planety je pro naše žáky a studenty ještě ožehavější otázkou. Nebo by alespoň měl být. Proto jste se tentokrát rozhodli šlápnout do mezinárodní spolupráce ještě ostřeji.

Většina dětí se stáje ještě učí distančně, ale máme přece online nástroje! Nejdřív jsme si vytvořili sdílenou tabulku Excel. K čemu? K tomu, co jsme se my, učitelé, učili už jako děti. I nás přece na základce kdysi učili neplýtvat vodou a elektřinou. Domluvili jsme si pět společných jednoduchých rad, které může každý použít ve svém životě a tím přispět se svou troškou do mlýna.

Pět rad jsme použili jako startovací bod pro diskusi z našimi studenty. Doba se přece změnila, takže možná že teď těch nápadů bude víc. A bylo! Děti měly tolik trefných připomínek, že bylo opravdu těžké vybrat. Na druhou stranu nám udělaly radost tím, že opravdu přemýšlely a dívaly se kolem sebe. Každá země přispěla do tabulky jednou další radou. Společně jsme si oline pomohli s překladem do všech řečí. Angličtina byla naším společným odrazovým jazykem.

Studenti pak zpracovávali grafickou podobu rad. Jejich práce jsme umístili na společný Padlet. Můžete se podívat, stačí kliknout.

Původně jsme chtěli vytvořit samolepky, ale distanční výuka nás přivedla na nápad zaměřit se na online vzdělávání. Obrázky jsme použili pro tvorbu dvou miniher v prostředí learningapps.org. Minihry jsou v angličtině. Přece jen, i cizí řeči se musí trénovat!

A MEMORY GAME (learningapps.org)

A LISTENING EXERCISE (learningapps.org)