Les jako udržitelný zdroj – 6.ročníky

 

 

 

Chodíte do lesa? Třeba si zaběhat, zacyklistit nebo se jen tak projít. Třeba občas vyrazíte na houby nebo na borůvky. Nebo chodíte pozorovat ptáky? Není někdo v rodině myslivec?

Kladno je město, které je z větší části lesy obklopeno a připadá nám to samozřejmé. Les je přece všude, to je „normálka“. Ale je ten les také zdravý a čistý? No, to už taková „normálka“ tak úplně není. Když vyrazíte do lesů v okolí Kladna, najdete v nich opravdu lecos. Občas i houby nebo borůvky, ale mnohem častěji narazíte na plechovky, petky, igeliťáky … No fuj! Taky se nám do lesů pustil kůrovec. Nebo je to lýkožrout? Jak to teda je? A jak dlouho trvá, než vyroste strom? A co zvířata? Jsou kolem Kladna nějaká? Co třeba zdroje vody v lese. Kladnem přece neprotéká žádná řeka.

Les jako ekosystém a jako udržitelný zdroj se rozhodli se svými žáky prozkoumat učitelé 6.ročníků. Už v prosinci jsme si na leden a únor naplánovali projektové dny a věřili jsme, že to půjde. Situace je trošku jiná, takže místo zkoumání lesa přímo v lese a laboratorních prací jsme zatím ve stádiu teoretického průzkumu. Pracujeme online a pomáhá nám velké množství internetových stránek, které připravili chytří odborníci nebo nadšení amatéři. S jejich pomocí jsme vytvořili kupu online cvičení, se kterými pracují žáci šestých ročníků. Můžete si v nich ověřit třeba jak se vyznáte v houbách nebo si osvěžit vědomosti o stromech a keřích. Nezapomněli jsme ani na faunu (to jako na zvířata, ptáky, plže a spoustu další havěti)

Některá cvičení můžete prozkoumat sami. Všechny jsme vytvořili pomocí learningapps.org

Zdroje, ze kterých jsme čerpali informace a obrázky pro tvorbu cvičení:
https://www.houbareni.cz/houby.php
https://deti.vls.cz/cz/tipy-do-lesa/zivot-v-lese/stromy/borovice-lesni
https://www.nppodyji.cz/popickastezka
https://www.wikipedia.org/