Díky civilizaci za klimatizaci! (Erasmus+)

 

 

 

Chcete-li uniknout letním vedrům v Česku, není nejlepší nápad vybrat si letní vzdělávací kurz na Maltě. Na druhou stranu, technologie klimatizovaných prostor není na tomhle ostrůvku uprostřed Středozemního moře neznámá. Malťané s nadšením sobě vlastním klimatizují prakticky všechny vnitřní prostory. Včetně autobusů, taxíků a trajektů.

Své o tom víme my dvě potrefené učitelky, které jsme se vydaly do mezinárodní školy ETI Malta v St. Julian. V termínu 20.-31.7.2020 jsme prošly jazykovým kurzem angličtiny a kurzem zaměřeným na využití IT ve výuce. Což se v dnešní, koronavirové době, docela hodí, i když obě doufáme, že v září budeme moci své svěřence trápit zase osobně!

Přes všechny obtíže, které se letos se zahraničním cestováním pojí, se nám podařilo zúčastnit se výborně zorganizované výuky v termínu, který jsme si bláhově naplánovaly už v lednu. A rozhodně nelitujeme. Učitelé v ETI Malta jsou vysoce profesionální a kurzy jsou obsahově i didakticky velmi dobře naplánované a odvedené. Škola je dokonce připravena i na učitele lehce zpozdilé, kteří si na IT kurz nepřivezou vlastní notebook. Paní učitelce Lechnýřové zapůjčili každé ráno jeden erární. No, alespoň se s ním nemusela pořád tahat „domů“ do apartmánu a zpět. V tom vedru…

Paní učitelka Lechnýřová zvládla během deseti dnů kurzu prozkoumat neuvěřitelné množství aplikací, většinu z nich online. Vytvořila webové stránky a blog, zpracovávala videa a zvukové stopy, pracovala s fotografiemi. Vytvářela také online cvičení, testy a kvízy. Nesmíme zapomenout na minikomiksy a práci se specializovanými online slovníky. Nejvíc ji ale nadchla aplikace pro vytváření textových her. Možná si je někteří z vás ještě pamatují. Hráli jste někdy třeba sérii her Indiana Jones stvořenou Františkem Fukou? Tak o něčem podobném je řeč. (P.S.: Pro znalce, kolikrát vás tehdy sežral vetřelec?)

Paní učitelka Miškovská prošla kurzem anglického jazyka, jehož součástí byla sbírka didaktických nápadů pro jazykovou výuku. Od her pro velké i malé, přes poslechové záludnosti vhodné pro přípravu na oficiální testování jazykových dovedností, až po konverzační cvičení vytvořená na míru pro dvojice, trojice… Prakticky každý večer se podělila o nové aktivity a nápady s kolegyní a také se jí během lekcí podařilo objevit několik zajímavých tipů na odpolední výšlapy a výjezdy. Samozřejmě, že v angličtině, jak jinak!

Když už jsme nakously odpolední aktivity, obě jsme jich zvládly přehršel. Část z nich byla organizována přímo školou. S průvodcem, kterému jsme soukromě přezdívaly „Motorová myš“, jsme prošly hlavní město Valletta a bývalé hlavní město Mdina. Jeden víkendový den jsme věnovaly ostrovu Gozo. Díky našemu „myšákovi“ víme také naprosto přesně, kde všude se na Maltě natáčel seriál Hra o trůny. Když nás už udolalo vedro, vyrazily jsme večer za město na koupačku k moři, protože písečná plážička v přístavu byla pořád dost plná. Za městem bylo krásné, čisté, byť skalnaté, místečko na koupání na okraji vojenské střelnice (toho času mimo provoz :-D)

O svoji bezpečnost jsme se nebály. Malťané dbají na hygienu a zavedená opatření byla přísnější než v Čechách. V každém uzavřeném prostoru byla povinná rouška a při vstupu nás vždy někdo kontroloval, jestli jsme si vydezinfikovaly ruce. Platilo to i pro autobusy, lodě a kostely. Ve škole nám každý den změřili teplotu a roušky jsme sundávaly pouze během výuky ve třídě. Voda z kohoutku nám také neublížila, i když některé naše spolužáky (a učitele) znejistělo, že ji pijeme jen tak. Jedinou nemocí, která by nás mohla na Maltě ohrozit, tak vlastně zůstala angína z klimatizace a studeného pití :-D.

Když to shrneme, naši pracovní cestu považujeme za velký úspěch. Hodně pomohli lidé z cestovní agentury Jazyky v zahraničí, kterým moc děkujeme. Díky nim jsme si dokázaly poradit se stresem z letošních cestovních omezení (pojedeme, nepojedeme, nevezmou vás, vezmou nás, zavřeli školu, nepustí nás, pustí nás s testem, nemáme test, nepotřebujeme test, zrušili lety …) Obě jsme si z kurzů odnesly víc, než jsme čekaly, a navíc jsme měly šanci prozkoumat další zemičku v rámci Evropy. Poznaly jsme nové kolegy ze zahraničních škol a nasbíraly kontakty pro další spolupráci.

Mgr.Martina Miškovská – kurz všeobecné angličtiny
Mgr.Pavlína Lechnýřová – kurz IT ve výuce (Technology-Enhanced Learning)

Pokud se chcete na něco zeptat, pošlete naší škole dotaz prostřednictvím formuláře na sekci Kontakty. Do předmětu zprávy napište Erasmus Malta.

Na závěr si užijte dvě moudra, která jsme objevili na stěně v ETI Malta. Obě si Vaši pozornost zaslouží! První jsme studovaly při každé návštěvě toalety. To druhé moudro je ze vstupu do školy.