NJ 8AH 15-19.6.2020

Nezapomeňte, jsme vám k dispozici na rady a porady na e-mailu zslechnyrova@gmail.com, najdete mě i na FB a když budete potřebovat, domluvíme termín a můžeme se slyšet/vidět přes Skype (najdete mě tam jako LechnyrovaP 6B). Jestli používáte jiné platformy, přes které chcete komunikovat, dejte mi vědět.
Kahooty i kvízy můžete udělat několikrát, zaznamenám si ten lepší výsledek.

Kahoot můžete hrát i bez aplikace zde https://kahoot.it/. Návod na použití Quizletu na počítači je ke stažení tady: https://drive.google.com/file/d/14H2ybz5yoJHuBC9ODboSe5qsiqoG55iU/view?usp=sharing 

Blíží se konec školního roku, trošku uberem plyn a malinko vám ulevím. Až do teď jste makali (a ti, co nemakali, si tohle stejně nepřečtou :-), zasloužíte trochu odpočinku.
Práci vám dám na celý týden najednou, rozvrhněte si sami kdy kterou část uděláte. Termín splnění všech zadaných prací včetně kvízů a Kahootů máte do pátku 19.6.2020 do 14.00

Než se pustíte do práce, tady je hodnocení z minulého týdne. https://drive.google.com/file/d/1Z-kyEeH_Z9z5oENFp9-XaYMr1SB8nCRn/view?usp=sharing 

Opakování – časování slovesa “mögen” v podmiňovacím způsobu.

  • Časování slovesa máte v sešitě. Můžete se poradit také s učebnicí na straně 77.
  • Otevřete sešity zezadu. Napište červeně datum 15.6.2020
  • Opište následující text. Na volná místa v textu doplňte správný tvar slovesa “mögen”
    • Ich ___________ nach Kroatien fahren, aber meine Eltern ___________ nach Italien fahren. Meine Schwester ___________ heute zu Hause bleiben. ___________ du Pizza oder Spaghetti kochen? Nein, danke, ich ___________ nicht im Bett bleiben und schlafen. Die Kinder ___________ in die Schule gehen.
  • Zkontrolujte pomocí řešení na konci přípravy.

Pokračujte v zápise do sešitů. Zbývá nám poslední kousíček mluvnice, tak opisujte pozorně a zvýrazňujte stejně, jako já.

Časování slovesa “fahren” (jet, jezdit)

ich fahre – jedu
du fährst – jedeš
er fährt – jede (on)
sie fährt – jede (ona)
es fährt – jede (ono)
wir fahren – jedeme
ihr fährt – jedete
sie fahren – jedou
Sie fahren – vykání

!!! Pozor na přehlásku ä – čte se skoro jako “e”  Písmeno “h” se nevyslovuje, místo něj vyslovíte dlouhé “á” nebo “é” (ich fáre, du férst 🙂

Vrhněte se na Kahoot, ve kterém si časování slovesa “fahren” zopakujete.
Fahren ve větách PIN: 03778859

Obě slovesa si zopakujte v pracovním sešitě PS 69/4. Do cvičení doplňte slovesa z nabídky. Škrtejte si, co jste už vyplnili, ať se v tom lépe zorientujete. Zkontrolujte pomocí řešení na konci přípravy.

Poslední pro tento týden je online kvíz Wohin fahren die Leute? Zopakujete si německé názvy států. Nezapomeňte si přečíst pokyny na začátku kvízu!
KLIK: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjHzf8noIk8uLt0wgMtuSY5nFWu9OaFdqYtPA3KWcmc0l_yw/viewform?usp=sf_link 

Řešení – doplnění slovesa “mögen” do textu.
Ich möchte nach Kroatien fahren, aber meine Eltern möchten nach Italien fahren. Meine Schwester möchte heute zu Hause bleiben. Möchtest du Pizza oder Spaghetti kochen? Nein, danke, ich möchte nicht im Bett bleiben und schlafen. Die Kinder möchten in die Schule gehen.

Řešení PS 69/4 – slovesa vám dávám tak, jak jsou doplněná po řádcích
fahre / möchte
fährt
möchte / fahren
möchten / möchten / fahren
—-
fahren / möchten
fährst / möchtest / fahren