VO 6B PÁ 11.6.2020

Nezapomeňte, jsme vám k dispozici na rady a porady na e-mailu zslechnyrova@gmail.com, najdete mě i na FB a když budete potřebovat, domluvíme termín a můžeme se slyšet/vidět přes Skype (najdete mě tam jako LechnyrovaP 6B). Jestli používáte jiné platformy, přes které chcete komunikovat, dejte mi vědět.

Minule jste koukali na Tykadlo, kde si děti povídaly o rozdílech v životě ženy a muže. Dneska se podíváme, jak to vlastně je. Nebo alespoň jako to vidí většina společnosti.Otevřete sešit. Napište červeně číslo 49 a nadpis: Sexuální výchova – mužská a ženská role. Zapište si propiskou dnešní zápis a obyčejnou tužkou si napište jakékoliv nápady, které k tématu máte. Možná vás napadne něco, s čím nesouhlasíte.

Mužská a ženská role ve společnosti vyvíjí a mění od starověku až do současnosti.

Tradiční rozdělení vychází z biologických předpokladů rané společnosti.

  • muž: ochránce, lovec, živitel
  • žena: rodí děti, stará se o ně, dělá domácí práce

Tradiční rozdělení v dnešní době úplně nefunguje – pokud je s dětmi jen máma nebo jen táta, musí zvládat oboje role

V dnešní rodině si o rozdělení rolí rozhodují svobodně její členové. Muž může uklízet a vařit, být na mateřské …, žena může dělat kariéru, létat do vesmíru… Oba se musí domluvit.

Některé věci ale nezměníme ani dnes. Žena prožívá těhotenství, porod a kojí své děti. S podporou muže je tohle období jejího života ale mnohem jednodušší.

Tipy a nápady, co byste mohli promyslet a tužkou si poznamenat.

A co takhle partneři stejného pohlaví?

Co kdyby muži mohli rodit děti?

A co menstruace a muži?

Když bude u vás doma hořet, budeš raději, když tě zahrání statný požárník, nebo požárnice. Mají oba opravdu stejnou sílu?

Když máme tu rovnost pohlaví, jak to, že ve sportu nezávodí všichni společně, ale zvlášť?

Víš, že průměrná délka života muže v naší zemi je 76 let, průměrná délka života ženy u nás je 82 let. Jak je to možné? Je to fér?

Slyšeli jste někdy o tom, že by rodiče odmítli mluvit o svém dítěti jako o holčičce nebo chlapečkovi a trvali na tom, že si jejich dítě vybere své pohlaví samo, až dospěje?

Víte, kdo je to transsexuál?