Zeměpis 8. A, 8. B, 8. H (týden 8. 6. – 12. 6. 2020)

Přeji všem příjemný  a dobrý den,

doufám, že se Vám všem daří dobře, jste v pořádku a máte dobrou náladu. Nejdříve mi dovolte, prosím, krátkou informaci. Jak již víte, počínaje 8. 6. 2020 se opět můžete dobrovolně zúčastnit výuky na naší škole. Pro všechny však nadále platí (ať již do školy chodit budete či nikoliv) distanční způsob výuky. To znamená, že i ti, kteří do školy chodí, mají povinnost plnit zadání úkolů pro distanční výuku. Nyní již k tomu, co jsme se učili minulý týden a zároveň budeme pokračovat i v tomto týdnu. V předchozích dnech jsme se podívali na úvod k tématu státy jihovýchodní Evropy. Zjistili jsme, za jakých podmínek došlo k rozdělení tehdejší Jugoslávie, a které státy ji tvořily. V tomto týdnu budeme tedy pokračovat. V rámci opakování se pokuste do školních sešitů vytvořit na téma státy jižní Evropy brainstorming, tak jak jej sestavujeme ve škole. Pokuste se vymyslet alespoň 20 pojmů. Jakou druhou část této hodiny si připomeneme jeden z velmi smutných okamžiků druhé světové války, který se týká přímo našeho regionu. Malá nápověda…. 10. 6. 1942. Už víte? Ano, připomeneme si smutné okamžiky vyhlazení naší nedaleké obce Lidice a vše, co provázelo tehdejší roky.

Dostupné z: https://www.televizeseznam.cz/video/slavnedny/den-kdy-byly-vyhlazeny-lidice-10-cerven-150942

Máte-li možnost, určitě videoukázku zhlédněte.

Druhou část výuky v tomto týdnu se budeme věnovat výše jmenovaným státům jihovýchodní Evropy. Pokuste se vyhledat a zařadit tyto pojmy do jednotlivých států: Záhřeb, Plitvická jezera, Mosar, Krk, Podgorica, Sofia, Varna, Burgas, Bukurešť, Karpaty. Dále Vás poprosím o zhlédnutí níže uvedeného odkazu, video se týká jednotlivých států jihovýchodní Evropy.

Dostupné z: https://vyuka.edukavka.cz/mod/videotime/view.php?id=330

Vaším posledním úkolem bude si pročíst a případně vytisknout zápis k tomuto tématu. Pokud nemáte tuto možnost, nevadí, udělejte si, tak jak jsme zvyklí, stručný zápis. Celou kapitolu pak naleznete ve Vašich knížkách na straně 61 – 62.

Dostupné z: https://vyuka.edukavka.cz/course/view.php?id=33

To je pro tento týden vše, přeji Vám pevné zdraví a dávejte na sebe pozor. S pozdravem Martin Čibera