ČJ 7. A, B (8. – 12. 6.)

Termín odevzdání všech prací z tohoto týdne máte do neděle do 20:00. Své práce mi posílejte na můj e-mail burant@12zskladno.cz, případně do zpráv na facebooku, nechám to čistě na Vás. Pokud Vám na e-mail neodpovím, e-mail mi nedošel.

Vážení, blížíme se pomalu do finále, kdy nás bude čekat posledních pár témat. Napište mi, jak jste zvládali češtinu, co Vám dělalo problém či jak se vůbec máte. 

Pokud někteří plánujete navštěvovat školu od 8. 6., stále pro Vás platí plnění úkolů. Ve škole bychom se pouze podívali na určité části, které bychom zopakovali. Pokud vyjde řada na mě a budu Vás učit, vezměte si s sebou jazykové učebnice a jazykové sešity.

První hodina – JAZYK
Nadpis: Slovní zásoba a způsoby jejího obohacování

Než začnete pracovat, vytisknete a nastudujte si tuto tabulku -> Slovní zásoba a způsoby jejího obohacování.
Nemotivovaná (základová) a motivovaná (odvozená), na tuto látku se pouze podívejte v této prezentaci -> Slovo motivované a nemotivované

Toto cvičení vypracujte do jaz. sešitu:

  • 97/cv. 2 – zde si pouze najděte na internetu význam těchto slov -> krinolína, forman, groš, bradýř, purkmistr, halapartna.

Nadpis: Tvoře slov odvozováním

Vytiskněte si tuto tabulku a nastudujte si ji -> Odvozování.
Tato látka souvisí s příponami, předponami, kořenem slova atd. Je to opakování z loňského roku.

Druhá hodina – JAZYK
Nadpis: Odvozování

Nyní si z této prezentace pouze nastudujte, co to je slovotvorný základ, bude se Vám hodit v následujícím cvičení -> Slovotvorný základ.

Tyto cvičení vypracujte do jaz. sešitu:

  • 98/cv. 2a, 2b – od každého cvičení 3 dvojice
  • 99/cv. 3a a 3b od každého cvičení 4 příklady
  • 99/cv. 4 – celé

Třetí hodina – JAZYK
Nadpis: Odvozování

  • 99/cv. 6 – pouze 8 příkladů -> stačí ke každému slovu z těch předpon vytvořit jeden příklad
  • 99/cv. 7 – celé (ke každému slovu vytvořit zase jenom jeden příklad)
  • 99/cv. 10 – k prvním 6 příkladům vytvoříte pomocí přípony (v nabídce) slova jiného významu, ukáži Vám to na ukázce, máte tam slovo slepý a pomocí přípony z něj vytvořím slovo slepec. Takto budete pokračovat u dalších 6 příkladů, nedělejte tam nic víc.

Čtvrtá hodina – JAZYK
Nadpis:  Odvozování – dokončení

  • 100/cv. 11 -> vytvoříte odvozováním další slova pomocí předpon a přípon -> udělejte to pouze na tyto zakončení -> -tel, -ník, ná-, pře- a vý-. Ke každému stačí vytvořit 2-3 příklady.Ukázky jsou v učebnici.
  • Str. 100/cv. 13 – celé