VO 6B ÚT 26.5.2020

Nezapomeňte, jsme vám k dispozici na rady a porady na e-mailu zslechnyrova@gmail.com, najdete mě i na FB a když budete potřebovat, domluvíme termín a můžeme se slyšet/vidět přes Skype (najdete mě tam jako LechnyrovaP 6B). Jestli používáte jiné platformy, přes které chcete komunikovat, dejte mi vědět.

Ještě pořád jsem neviděla ofocené sešity od některých z vás a už se pomalu blíží druhý termín focení. Vypisovat jmenovitě už to nebudu, dělal bych to už potřetí. Zkontrolujte si to sami, varovala jsem vás už dvakrát. Nejmíň.

Dnes si budeme povídat o lidské agresivitě. Začněte zase “trochou” čtení.
Pračlověk Pazourek se ráno probudil, omotal kožešinami, vyčůral se a šel si dát něco na zub. Ze včerejška zbylo maso ze zubra, kterého jeho tlupa ulovila. Jenže u ohniště na něj čekalo nemilé překvapení. Na zubrovi hodovala parta úplně cizích pračlověků!!! Takovou práci to stálo, než tlupa zubra ulovila a teď si na něm mlsá banda cizích lenochů?!

Pračlověk Pazourek ohrnul pysky, vycenil zuby a začal vrčet. Poskakoval kolem zlodějů, mlátil pěstmi o zem a prostě se všemi způsoby snažil ukázat, že on je tu ten silnější. Jenže s cizími pračlověky to ani nehlo. Ten nejmenší, s nudlí u nosu, na něj vypláznul jazyk a ukázal mu … no, jak to říct slušně. Kluci z toho čůrají… Pračlověk Pazourek zařval, chytil nejbližší klacek a vrhnul na na posměváčka.

Jenže ze začátku byl sám a i když kolem sebe mlátil klackem hlava nehlava, než se vzbudili ostatní z jeho vlastní tlupy, schytal pěkných pár ran. Cizí pračlověky nakonec společně zahnali, ale jak se ukázalo, ze zubra už moc nezbylo. Tak akorát pro dva ne moc hladové pračlověky. Kdo z tlupy si maso zaslouží? Jestli si myslíte, že hlavně pračlověk Pazourek, když tak statečně bojoval, tak se šeredně pletete. Maso si v pravěku urve ten nejsilnější, ten, kdo si ho na ostatních vybojuje.

Chudák pračlověk Pazourek už byl tak dost zmlácený, ale hlad je hlad. Když se strhla rvačka o zbylé maso nelenil a hodil šipku přímo do té největší vřavy. Bouchal, mlátil, kousal, škrábal, kopal a nakonec si hrdě vybojoval kus zadní zubří nohy. Moc masa na ní sice nebylo, aby ukázal ostatním, že vyhrál, hrdě ji zvedl nad hlavu, přeskakoval z nohy na nohu a jásavě oookal a pfffrrrtal.

Nakonec si sedl zády ke stromu (aby na něj nikdo nemohl zezadu) a kost pořádně ohlodal. Na každého, kdo se jen přiblížil, cenil zuby a vrčel.

Dočteno? Otevřete sešity. Napište červeně číslo 46 a nadpis: Agresivita
Napište si do sešitu následující zápis:

Práce s textem – otázky
1. Jak se u pračlověka Pazourka projevovala agresivita? Napiš alespoň 5 konkrétních příkladů
2. Který z projevů agresivity bychom dnes nahradili slovy? Vyber jeden příklad a napiš, jakými slovy bys jej nahradil.
3. Proč potřebovat být pračlověk Pazourek v příběhu agresivní? Napiš tři důvody

Zkontroluj si správnost pomocí řešení na konci přípravy.
Pokračuj v zápise do sešitu.

  • projevy agresivity jsou součástí života už od pravěku
  • dnes často ztrácí původní funkci (přežití)
  • druhy:
    • fyzická (tělesná): bouchání, kopání, mlácení…
    • verbální (slovní): urážky, nadávky…
    • neverbální (mimoslovní): urážlivá gesta (např.prostředníček), urážlivé posunky a mimika
  • k agresivnímu chování patří také například bezohlední řidiči nebo lidé, kteří předbíhají ve frontě apod.
  • agresivita může být zaměřená na
    • lidi kolem
    • na sebe samého (sebepoškozování)
    • na předměty (vandalismus)

To je dneska všechno, na příště vám zase najdu nějaký dokument. Slibuju.

Řešení – odpovědi na otázky
1. ohrnul pysky a vycenil zuby, vrčel, mlátil pěstmi do země, zařval, mlátil klackem do zlodějů, kousal, škrábal, kopal ….
2. Například – …ohrnul pysky, vycenil zuby a začal vrčet. Dneska by to spíš znělo: Hej ty, nech toho, to je moje ty ksindle zlodějská! (Mohli jste vybrat jiný příklad 🙂

3. Zahnat zloděje (útočníky), vybojovat si potravu, ubránit si potravu