Zeměpis 8. A, 8. B, 8. H

Všechny Vás moc zdravím!

Doufám, že jste všichni v pořádku, máte se dobře a udržujete si dobrou náladu. Minulý týden jsem Vám zaslal k vypracování dva testy. Chci moc pochválit všechny, kteří mi testy zaslali a snažili se je co možná nejlépe vypracovat. Až na malé výjimky jste odvedli opravdu dobrou práci. Mohu Vám slíbit, že zcela určitě Váš přístup ke školní práci zohledním v celkové klasifikaci na konci tohoto školního roku. Nyní již k tomu, co nás čeká tento týden.

V rámci opakování se pokuste zařadit tyto pojmy do jednotlivých států Evropy, napište oč se jedná a kam patří. Pokud daný pojem lze najít ve více státech, uveďte alespoň jeden (například u řek, horopisných celků apod.): Londýn, Rýn, Alpy, Pyreneje, Hamburk, Osvětim, Adidas, Nitra, Kréta, Sicílie, Korsika (vše napište do sešitu). Dále na níže uvedeném odkazu zhlédněte (máte-li tu možnost) krátké ukázky k Portugalsku a Španělsku.

https://decko.ceskatelevize.cz/evropske-pexeso

Dále odpovězte pomocí internetu, jiné odborné literatury na tyto otázky, vše souvisí jen se Španělskem nebo Portugalskem.

  1. Co je to korida a oč se jedná?
  2. Co je to Katalánsko? Oč usiluje?
  3. Jaký typ státního zřízení mají ve Španělsku?
  4. Jak se jmenuje v současnosti nejlepší fotbalista Portugalska?
  5. Čím se proslavil Fernão de MagalhãesBartolomeu Dias (využij odkazu…)

Vaším posledním úkolem pro tento týden bude vytvořit na základě níže uvedeného zápisu svůj zápis do sešitu, nebo si jej můžete vytisknout a založit do Vašich pořadačů. Všem Vám přeji hezké dny a hodně zdraví. S pozdravem Martin Čibera

Dostupné z:

142) Jižní Evropa