Dějepis 7.B – 18. 5. _ 22. 5. 2O2O

Dobrý den, děti, zdravím vás a zasílám vám další učivo, tentokrát se dozvíte něco zajímavého o Jagelloncích.

Napište si téma – Jagellonci.

Jiří z Poděbrad prosadil, aby se jeho nástupcem stal syn polského krále, Vladislav Jagellonský. Ten byl korunován. Ani jeden ze soupeřů neměl dostatek sil na to, aby rozhodl spor o český trůn.

V roce 1479 došlo k dohodě. Král Vladislav byl katolík. Bylo to posílení katolické strany v zemi. V Praze a Kutné Hoře snahy potlačit kališnictví.

1485 – v Praze krvavé povstání ukázalo sílu kališnic. strany. O 2 roky později se konal v Kutné Hoře sněm, na němž byla uzavřena dohoda mezi katolíky a kališníky o platnosti kompaktát. Kutnohorský sněm v r. 1485 ukončil období husits. reformace. Když byl v sousední říši volen nový panovník, čs. král Vladislav nebyl pozván i když mu náležel kurfiřský hlas. Jeho postavení neuznával papež, ten podporoval uherského krále Matyáše. Ten zklamal, nedokázal chránit Evropu před tureckým nebezpečím. Až v r.1487 papež vyhověl    Vladislavovým poslům a uznal jeho královský titul. Po smrti Matyáše Korvína byl v roce 1490 zvolen Vladislav Jagellonský i králem uherským.

Téma – Česko – uherské soustátí.

Na přelomu 15. – 16.století byl čs. a uherský stát propojen s osobou jednoho panovníka. Pro čs. stát to bylo nevýhodné. že Vladislav udělal svým sídelním městem Budín. Vedle pánů se o stavovská práva ucházeli i rytíři.

Nový zemský zákon, jímž se stalo v r.15OO tiskem vydané vladislav. zemské zřízení.

Spor mezi šlechtou a městy řešila svatováclavská smlouva v r.1517.

Po smrti Vl. Jagellonského v r.1516 se stal čs. králem jeho nedospělý syn Ludvík. I on vládl z Budína. V roce 1522 se mladý král vrátil do Prahy a chtěl pořádek. Když se vrátil do Uher, vládli v Čechách opět panští předáci. Zdeněk Lev z Rožmitálu, Vojtěch z Pernštejna a vnuci Jiříka z Poděbrad.

Ludvík Jagellonský zemřel na útěku z bitvy u Moháče v roce 1526. Spojené čs. a uherské vojsko tam utrpělo porážku v bitvě s Turky.

V roce 1526 nejstarší turecký sultán Sulejmán I. porazil  vojsko čs. a uher. šlechty u Moháče.

Udělejte si referát na téma – Jagellonci.    S pozdravem dana.kotmelova@email.cz