Dějepis – 8.B, 8.H 11.5. -15.5. 2O2O

Milí žáci a milé žákyně, zdravím vás a posílám vám další učivo z dějepisu. Také připomínám, že je 75.výročí konce II.světové války. Dívejte se v televizi na ON – LINE programy na toto téma – osvobození naší vlasti, v těchto dnech jsem se dívala na zajímavý dokument o pražském povstání.

Napište si do sešitu – Politické a společenské změny ve 2.polovině 19.století. Str. 123 – učebnice dějepisu.

Objevily se různé umělecké slohy, např. secese.

Architektura a výtvarné umění. Novogotický a novorenesanční sloh. Výzdoba činžžovních domů. Nejznám. novorenesanční stavbou je budova Národního divadla v Praze.

Výtvarné umění – po pol. 19.st. se malíři snažili o věrné zachycení skutečnosti – krajinu i portrét. Říká se tomu REALISMUS.

Zdokonalila se fotografie. Malíři vyjadřovali své pocity, nálady a to byl nový umělecký směr IMPRESIONISMUS. Prvním impresin. malířem byl Claude Monet. Ve výtvarnictví byly i historické náměty. Umělci zobrazovali výjevy z naší historie, ze slovanské mytologie – Mikoláš Aleš, Václav Brožík a František Ženíšek a sochař Josef Václav Myslbek.

Secese – vznikla v 9O.letech 19.st.. Měla složitě propletené ornamenty s ptáky, motýly nebo ženskými postavami. Ornamenty byly i na špercích, fasádách, plakátech. Alfons Mucha, obecní dům v Praze – secese.

V Praze se přestavěla část Starého města a čtvrtí, např. přestavba Josefova – bývalé židovské gheto.

Literatura – REALISMUS – popisuje drsnou realitu. Autor – Honoré de Balzac, Charles Dickens, Maxim Gorkij, Alois Jirásek, Henrich Sinkiewicz.

Nový žánr – vědecko-fantastická literatura. Jules Verne. Dobrodružné romány na Divokém západě – májovky němec. spisovatele Karla Maye.

Nový žánr – detektivka Sherlocka Holmese a jeho přítele Watsona. Geniálního detektiva vymyslel Angličan Arthur Conan Doyle.

Hudba – opery – Giacomo Puccini, Georges Bizet, B. Smetana a A. Dvořák.

Opereta l komický děj.

Smetanův cyklus Má vlast a Dvořákova symfonie Z nového světa.

Na konci 19.st. – SPORT – jízda na koni, brusle, tenis, lyže.

Češi měli slavné cestovatele – např. Náprstek, Emil Holub.

Udělejte si referát o cestovatelích. Nezapomeňte referát poslat na můj email. S pozdravem dana.kotmelova@email.cz