ČJ 6. A, B (11. – 15. 5.)

Termín odevzdání všech prací z tohoto týdne máte do neděle do 20:00. Své práce mi posílejte na můj e-mail burant@12zskladno.cz, případně do zpráv na facebooku, nechám to čistě na Vás. Pokud Vám na e-mail neodpovím, e-mail mi nedošel.

 11. 5. a 12. 5- JAZYK – je toho více, proto jsem Vám spojil dvě hodiny dohromady
Nadpis: Otázky zjišťovací a doplňovací
Jak už jste mohli vidět minulou hodinu, na otázky zjišťovací se odpovídá pouze ano/ne, na otázky doplňovací slovem/celou větou. Nyní si to vyzkoušíte i v praxi. Vaším úkolem bude rozlišit, která věta je zjišťovací a která doplňovací. Věty si přepište do sešitu.

Půjdeš dneska do kina?

Co budeš dělat zítra ráno?

Kdo přišel domů?

Dostala jsi jedničku?

Přečetla jsi tu knížku?

Co budeš mít zítra k obědu?

 

Nadpis: Základní větný člen – Podmět

Teď Vás bude čekat hlavně přepisování tabulek, až je budete mít, vysvětlím Vám danou látku v prezentaci.

  • 86/ růžová tabulka – přepsat
  • 86/ první žlutá tabulka – přespat
  • 87/žlutá tabulka – přepsat

 13. 5. – SLOH
Nadpis: Slohová práce – vypravování
Vaším úkolem bude napsat slohovou práci na vypravování (minimálně 1 A5, tím prosím Vás nemyslím, že mi budete psát jedno slovo na 3 řádky či vynechávat řádky). Toto vypravování bude muset obsahovat nějaký úvod do děje, zápletku a musí být nějak zakončeno. Nezapomeňte, že se ve vypravování musí objevit přímá řeč (cca pár týdnů zpátky jsem Vám to posílal). Danou práci vypracujete do slohového sešitu.

Zde máte na výběr z těchto tří témat, je mi jedno, které si vyberete:

Můj nejhorší zážitek

Výlet na upíří hrad

Tajemná noční příhoda

 

 14. 5. – JAZYK
Nadpis: Podmět
Vaším úkolem bude, abyste si důkladně prostudovali tuto prezentaci, nic si z ní nemusíte přepisovat-> Podmět.
Vaším dalším úkolem bude, abyste si přepsali všechny věty z tohoto cvičení a u barevných podmětů určili, o jaký se jedná slovní druh, nic jiného v tomto cvičení nedělejte -> str. 86/cv. 2

Další, co bude Vaším úkolem, abyste si tyto věty přepsali a určili u nich podmět. Podmět, to si někam zapište, se vždy podtrhává rovnou čarou. Pokud daná věta nemá podmět vyjádřený, napište ho před ní do kulaté závorky. Např. Udělal to. -> (on) Udělal to.

Kluci běhali po dvoře.

Prodala to ona.

Zítra půjdu ven.

Anička a Kristýnka půjdou na houby.

 16. 5. – LITERATURA
Nadpis: Rozvoj čtenářské gramotnosti

Dnešní hodinu budete věnovat své povinné četbě, kterou jsem Vám zadával začátkem února. Většina z Vás mi ji ještě neposlala. Upozorňuji Vás, že četba je povinná a budu ji všem známkovat, pokud mi ji nepošlete, dostáváte za pět. Čas máte do konce května, proto tuto hodinu využijte k čtení, případně vypracování čtenářského deníku.