Čj 7. A, B (4. – 7. 5.)

Termín odevzdání všech prací z tohoto týdne máte do neděle do 20:00. Své práce mi posílejte na můj e-mail burant@12zskladno.cz, případně do zpráv na facebooku, nechám to čistě na Vás. Pokud Vám na e-mail neodpovím, e-mail mi nedošel.

Rozhodl jsem se, že Vás nebudu teď tolik zatěžovat. Většinou můžete čekat, že si z každého cvičení vyzkoušíte udělat pouze pár příkladů, abyste toho neměli moc.

První hodina
Nadpis: Předložky

Nebudu Vás nutit přepisovat teorii z učebnice, Vaším úkolem bude si ji přečíst, vytisknout a nalepit do sešitu: Předložky

Všechna cvičení si přepište do jaz. sešitu:

První cvičení ověří, jak umíte pády:

  • 42/cv. 1 – pouze prvních 6 příkladů
  • 43/cv. 5 – pouze prvních 5 příkladů

Plus se ještě podívejte na tento odkaz http://www.zsstepanov.cz/benefity/2stlearning/CJ_09/CJ_09_14R.pdf, ale zde nic nepřepisujte. Bude se Vám hodit v následujícím cvičení. V tabulce máte ukázány předložky nevlastní, které ne vždy plní funkci předložky. Funkci předložky často plní, když stojí před podstatným jménem.
Např. Šel okolo domu. – okolo je předložka, protože stojí před podstatným jménem. Pokud bych dal větu. Šel okolo. – zde nestojí před podstatným jménem, proto už plní funkci příslovce.

Uznávám, není to dvakrát jednoduché, ale vyzkoušejte si to.

  • 43/cv. 7 – prvních 6 příkladů

Druhá hodina
Nadpis: Předložky a spojky

Trocha opakování předložek s, z.

  • 43/cv. 9 a – udělejte ho celé

Nyní se vrhneme na další téma – spojky. Tuto tabulku si znova vytisknete a vlepte do sešitu Spojky.
Další cvičení bude možná pro některé z Vás těžší, ale raději Vám ještě ukáži, jaký je rozdíl mezi souvětím a několikanásobným větným členem. Nic si z této prezentace nepřepisujte ->Souvětí a několikanásobné větné členy

– str. 44/cv. 1 – prvních 6 vět
– str. 44/cv. 2 – udělejte první 3 věty

Třetí hodina
Nadpis: Spojky a částice

  • 45/cv. 3 udělejte pouze prvních pět větzde Vás čeká i doplňování čárek, uvědomte si, že v souvětí je důležité vnímat počet sloves, která Vám s čárkami pomohou. Čárky si vyzkoušejte i tady v tom cvičení (nic nikam nepřepisovat):

https://www.pravopisne.cz/category/pravopisna-cviceni/psani-carek/

Částice

  • tuto tabulku si znovu vytisknete a vlepte do Vašich sešitů Částice

Nyní Vás čeká jedno cvičení, ve kterém máte použít částici, která bude uvozovat větu -> věta touto částicí bude začínat.

  • Str 45/cv. 1 – vyzkoušejte si pouze první 3 první příklady

Nyní něco trochu složitého, co se Vám bude hodit v následujícím cvičení. Podívejte se na to v prezentaci (nic nepřepisovat). Změna slovního druhu

Na základě této prezentace vypracujte na str. 45/cv. 2 – pouze 6 příkladů.