Přírodopis 9. A (týden 27. 4. – 1. 5. 2020)

Dobrý den, tak čas nám opravdu plyne raketovou rychlostí. Tento týden se již přehoupneme do jednoho z nejkrásnějších a nejbarevnějších měsíců  v roce, do měsíce května. Počasí nám přeje,  tak doufám, že máte dobrou náladu, v rámci možností chodíte ven a všichni se těšíte pevnému zdraví. Tento týden nás čeká výuka o jeden den kratší, protože v pátek 1. 5. je státní svátek. Z to vyplývá, že tento týden nebude zadána výuka na páteční hodinu zeměpisu. A nyní již k práci pro tento týden.

V uplynulém týdnu jsme trošičku nakoukli do geologické éry zvané třetihory, tento týden tedy budeme pokračovat. Měli jste za úkol zhlédnout virtuální prohlídku v Národním muzeu Praha o jednom z největší živočichů, kteří kdy na planetě Zemi žili. Vaším druhým úkolem bylo, v rámci opakování, zjistit několik údajů k jednotlivým geologickým érám.

Třetihory, to není jen éra savců a ptáků. V tomto období na našem území vznikají také unikátní sopečné útvary a aktivní sopky. Dnes na našem území žádnou aktivní sopku nenajdeme. Níže uvedený dokument v odkazu Vám ukáže, jak vypadala naše krajina v období třetihor. Pokud máte možnost, určitě jej zhlédněte.

Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=w2SQfruC9x4

Dále si prosím prostudujte powerprintovou prezentaci nejen k tomuto geologickému období, kdo má možnost, klidně si ji vytiskněte a založte mezi zápisy, pokud ne, nevadí. Stačí z části třetihor vytvořit jednoduchý zápis. Společně s dříve získanými znalostmi, úkoly budete mít ucelený přehled k tomuto tématu. Přeji Vám všem pěkný den i celý týden. Mějte se hezky. Martin Čibera

 

Dostupné z:https://www.sborovna.cz/kniznica.php?action=show_version&id=59945