Přírodopis 6. A, 6. B, 6. H (týden 27. 4. – 1. 5. 2020)

Dobrý den, tak čas nám opravdu plyne raketovou rychlostí. Tento týden se již přehoupneme do jednoho z nejkrásnějších a nejbarevnějších měsíců  v roce, do měsíce května. Počasí nám přeje,  tak doufám, že máte dobrou náladu, v rámci možností chodíte ven a všichni se těšíte pevnému zdraví.

Minulý týden jsme se podívali na základní stavbu těla ryb a také jste měli (pokud máte tu možnost) zhlédnout dokument o rybách, které u nás běžně žijí. Pokud jste neviděli a máte tu možnost, určitě se podívejte, je to zajímavý dokument. Nyní již k tomu, co nás čeká tento týden. Vaším prvním úkolem bude zjistit, jaký mají význam níže uvedené pojmy. Vše se stále týká jen a pouze ryb.

  1. Co je to a k čemu u ryb slouží postranní čára?
  2. Co je to plynový měchýř a k proč je pro ryby důležitý?
  3. Jak se říká rozmnožování ryb?
  4. Co je to mlíčí a jikry?
  5. Který orgán ryb slouží k dýchání ve vodě?

Otázky klidně napište opět na list A4, založte do pořadačů, nadpis bude Obratlovci – stavba těla ryb. Kdo má možnost a již viděl dokument z minulého týdne, tak určitě nebude mít problém na otázky odpovědět. Toto byste měli zvládnout během jedné vyučovací hodiny, ale klidně si práci rozvrhněte podle svého. Pokud chcete, samozřejmě máte možnost využít odborné literatury, internetu apod. Odpovídejte na otázky tak, abyste odpovědím rozuměli, neopisujte žádné definice.

Ve druhé části tohoto týdne Vám doporučuji zhlédnout dokument Jakuba Vágnera. Tentokrát se podíváme na největší rybu, kterou u nás ve volné přírodě můžete najít. Ryba, která se svou velikostí a váhou může klidně porovnat s dospělým mužem…

Všem Vám přeji krásný týden, hodně zdraví a neztrácejte dobrou náladu. S pozdravem Martin Čibera