ČJ – 7. B (27. – 30. 4.)

Termín odevzdání všech prací z tohoto týdne máte do neděle do 20:00. Své práce mi posílejte na můj e-mail burant@12zskladno.cz, případně do zpráv na facebooku, nechám to čistě na Vás. Pokud Vám na e-mail neodpovím, e-mail mi nedošel.

27. 4.
Nadpis: Rod činný a trpný

Nyní budeme pokračovat dál v rodu činném a trpném. Trochu vysvětlení rodu trpného máte zde, pouze si ho přečtěte Rod trpný, tedy až na tabulku (příčestí činné a trpné, tu si přepište).

– str. 37/cv. 7 – udělejte pouze prvních pět příkladů do Vašeho sešitu
– str. 37/cv. 8 – zde vypracujte věty od Úzké údolí do věty Porotci dohlíželi.. – vypracovat do sešitu
– str. 37/cv. 9 – pouze první 4 věty (tím myslím, že začínáte od druhé věty a další 4, protože první je vyplněná) přepsat do jazykového sešitu
– str. 37/cv. 10 (první větu vynechat, je vyplněná) – udělejte pouze první 4 věty
– str. 37/cv. 11 (první větu vynechat, je vyplněná v zadání) – udělejte pouze první 4 věty

Nyní nás čeká nové téma -> příslovce. Budu Vám na zbývající slovní druhy vždy dávat tabulku, kterou si můžete vytisknout a vlepit do sešitu. Vy, co nemáte přístup k tiskárně, budete si muset tabulky přepisovat. Pracujete se vším, co Vám dávám, pokud se do toho podíváte, uvidíte, že není těžké pochopit daná cvičení. Pokud by následovalo něco obtížnějšího, vytvořím na to zase prezentaci.

29. 4.
Nadpis: Příslovce

Nadpis: Příslovce
S příslovci jsme se setkávali hlavně ve skladbě, kdy jste se pomocí nich ptali na různá příslovečná určení.  Než začnete pracovat, přepište/vytisknete a vlepte si daný materiál do svého jazykového sešitu Příslovce.

Jejich tvoření není náročné, ale to jste mohli vidět v tabulce. Jak následně uvidíte v jednom z cvičení, tvoří se z přídavných jmen, které mají krátkou variantu např. dobrý -> dobře. Mohou však při této změna nastat i jiné změny v daném slově.

  • 39/3 a, b -> z každého cvičení udělejte pouze 7 příkladů (přepsat do jaz. sešitu)
  • 39/cv. 5 – tohle nemusíte přepisovat celé, stačí si napsat do sešitu 1. věta a správnou možnost, 2 věta a odpověď atd.
  • 39/cv. 6 (prvních 8 příkladů) – přepsat do jaz. sešitu
  • 40/cv. 8 – přepsat do jaz. sešitu

Nyní Vás čeká stupňování, tuhle tabulku si přepište/vlepte do sešitu Příslovce – stupňování. Stupňování příslovcí je podobné jako u přídavných jmen, rozdíl je v tom, že musíte dodržovat krátké tvary přídavných jmen, ukážeme si to na jednom příkladu:
Přídavné jméno
: Pečlivýpečlivějšínejpečlivější
Příslovce: Pečlivěpečlivějinejpečlivěji

30. 4.
Nadpis: Příslovce – stupňování
Jak jste mohli vidět, při stupňování přídavného jména má koncová samohláska čárku, kdežto u příslovce jsou koncové samohlásky napsány krátce, případně mají háček. Vše potřebné máte v tabulce, kterou jste si před chvílí vlepili/přepsali do sešitu.

Toto cvičení si přepište do sešitu. Vaším úkolem je vystupňovat následující příslovce (2. a 3. stupeň).

Příjemně –

Útulně –

Pomalu –

Radostně –

Často –

U příslovcí se nemusí pouze stupňovat, ale dají se jejich významy zesilovat a zeslabovat jinými vhodnými příslovci.

  • 41/cv. 12 – stačí mi prvních 6 příkladů (první příklad je vyplněný) – přespat do sešitu
  • 41/cv. 15 – do jaz. sešitu
  • 41/cv. 16 – do jaz. sešitu – poslední 4 věty
  • 41/cv. 17 – do jaz. sešitu – prvních 10 příkladů