VO 6B ČT 23.4.2020

Nezapomeňte, jsme vám k dispozici na rady a porady na e-mailu zslechnyrova@gmail.com, najdete mě i na FB a když budete potřebovat, domluvíme termín a můžeme se slyšet/vidět přes Skype (najdete mě tam jako LechnyrovaP 6B). Jestli používáte jiné platformy, přes které chcete komunikovat, dejte mi vědět.

Přeji hezký čtvrtek.
Příští týden budu chtít vyfotografovat všechny zápisy, které jsme během Koronavirek udělali. To znamená od zápisu 30 do zápisu 39. Prozatím nic neposílejte, máte čas až do úterka všechno doplnit. Příští týden vám napíšu pokyny, kam mi obrázky nahrajete. Uděláme to jako součást informatiky, ať šetříte čas.
Dnes se podíváte na to, jakým způsobem se potraviny připravují. Dneska už přece nejíme všechno syrové. Otevřete sešit na nové stránce. Napište červeně číslo 39 a nadpis: Způsoby technologie zpracování potravin a zapište si do sešitu poznámky, které jsem vám připravila. Dodržte barevné zvýraznění a dobře čtěte, co vlastně píšete.

!!! Při práci s potravinami v kuchyni je nutná zvýšená hygiena !!!

  • čisté pracovní místo, nádobí, nástroje i přístroje
  • čisté ruce, mýt si je u během přípravy pokrmů
  • omyté potraviny, zejména zelenina, ovoce …

Příprava pokrmů

Za syrova

  • ovoce, zelenina, ořechy, některé oleje …
  • neporušené přírodní složení
  • hlavně saláty

Tepelná příprava

Vaření

  • působení horké tekutiny (voda, vývar…) o teplotě 100°C
  • dnes také vaření v páře

Dušení

  • působení malého množství tekutiny, páry a tuku v uzavřené nádobě

Pečení

  • působení suchého tepla a horkého vzduch až 250°C

Smažení

  • působení rozpáleného tuku

Přečtěte si následující příklady pokrmů. Vemte obyčejnou tužku a přepište pokrmy ke správným způsobům přípravy. Můžete se poradit s rodiči, jestli nevíte, jak se které jídlo dělá. Můžete se také podívat na receptY, které najdete na internetu.
Zkontrolujte pomocí řešení na konci přípravy.

balkánský salát, maso na hovězí guláš ,brambory jako příloha ,hranolky ,kuřecí řízek ,nadívané kuře, linecké cukroví, houskové knedlíky

Původně jsem vám chtěla k zápisu dát jako zajímavost TOP 5 – Nejodpornějších jídel z Youtube, ale i na můj žaludek to bylo moc. Takže místo toho jsem našla jiné video. Někteří z vás pořád remcali na školní jídelnu. Podívejte se, jaká jídla se vaří žákům po celém světě a pak se rozhodněte, ve kterém státě byste chtěli chodit na obědy. Do sešitu napište následující větu a dokončete ji.

Práce s videem: Na obědy bych chtěl/a chodit v …..

https://www.youtube.com/watch?v=RhX3GwNQp38 

Řešení – příprava pokrmů
Balkánský salát – zasyrova
Maso na hovězí guláš – dušení
Brambory jako příloha – vaření
Hranolky – smažení
Kuřecí řízek – smažení
Nadívané kuře – pečení
Linecké cukroví – pečení
Houskové knedlíky – vaření