VO a VV 6B ÚT 21.4.2020

Nezapomeňte, jsme vám k dispozici na rady a porady na e-mailu zslechnyrova@gmail.com, najdete mě i na FB a když budete potřebovat, domluvíme termín a můžeme se slyšet/vidět přes Skype (najdete mě tam jako LechnyrovaP 6B). Jestli používáte jiné platformy, přes které chcete komunikovat, dejte mi vědět.

Krásné úterý.
Přišli jste na to, co a k čemu je kolagen? Kolagen je pružná složka pojivové tkáně. To znamená, že jej najdete třeba ve vazech v koleni, ale také v kůži, která je díky němu hezky pružná a bez vrásek. Kolagen je také součástí vaziva, které vám drží v dásních zuby. Proto je jedním z příznaků nedostatku vitamínu (říká se tomu “kurděje”) vypadávání zubů. Takže baštěte ovoce a zeleninu, jasné?

Už více, z čeho se skládá naše potrava co se chemického složení týče. Jenže vy na talíři nemáte kopeček bílkovin, hroudu tuky a špetku vitamínů. Vy tam máte maso, brambory, knedlíky, sýr, rajčata, dortík … co já vím, co všechno vlastně jíte. Ve škole převařují brambůrky a popkorn, jak jsem si všimla 😀
Dnes se podíváte, z čeho byste vlastně měli vařit všechna jídla. Kolik by mělo být zeleniny, kolik masa, kolik sladkostí …

Otevřete sešit na nové stránce. Napište červeně číslo 38 a nadpis: Pyramida zdravé výživy
Dnes nebudete tolik psáj, jako spíš kreslit. Na celou volnou stránku v sešitě si nakreslete pyramidu zdravé výživy. Obrázek si stáhněte pod odkazem dole. Nezapomeňte na barvy!
Práci máte zároveň jako zadání na výtvarnou výchovu, tak se snažte 🙂 Spojujeme předměty, abyste o nic nepřišli a zároveň nebyli přepracovaní. Do obrázku můžete doplnit také vlastní zeleninu, ovoce …. ALE POZOR! Na správná místa!

PS Pyramida je popsaná v angličtině 😀 Když jsem psala, že spojujeme předměty, tak opravdu POŘÁDNĚ! Použijte slovníky a přeložte si popisky do češtiny.

https://drive.google.com/file/d/1Z0Pw6IN7a7NFkawuILhwmcjEe7WWl-Ao/view?usp=sharing 

Zdroj obrázku: https://cdn1.sph.harvard.edu/wp-content/uploads/sites/30/2012/10/WebMedium.jpg