Přírodopis 8. B, 8. H (týden 20. 4. – 24. 4. 2020)

Dobrý den všem. Pevně doufám, že jste všichni zdraví, máte se dobře a jste v pořádku. Věřím, že školu a další nově vzniklé povinnosti plynoucí z této nestandardní situace, zvládáte. Minulé hodiny jsme začali kapitolu trávicí soustava člověka. V rámci opakování jste zhlédli dokument o pohybu člověka, jeho kosterní soustavě a soustavě svalové. Nyní již k  tomu, co nás čeká tento týden. Pokuste si (poctivě) zaznamenávat Váš denní kalorický příjem (mně jej zasílat nebudete, je to jen pro Vás, pro vlastní potřebu a seznámení s tímto tématem). To znamená zapisovat si, co jsem snědl/a, kolik toho bylo a jaká je tedy energetická hodnota přijatého pokrmu. Pití zapisovat nemusíte, pokud nepijete pouze sladké limonády, džusy a energetické nápoje. Jak zjistím, kolik má ta která potravina energetickou hodnotu? Na obalu potravin je vždy psána energetická hodnota potraviny, většinou v přepočtu na 100 gramů. Nebo stačí zadat energetickou hodnotu potraviny do internetového vyhledávače, je to velmi snadné. Také existují mobilní aplikace typu kalorické tabulky apod. Opravdu to není složité. Proč to mám zjišťovat? Na základě příjmu, respektive energetického výdeje člověka lze posoudit, zda jeho strava, množství a složení odpovídá jeho věku, pohlaví, fyzické aktivitě, zdravotnímu stavu apod. Mimo jiné ze špatných stravovacích návyků pramení řada nebezpečných a život ohrožujících onemocnění člověka. Například: rakovina tlustého střeva, hypertenze, nadváha, obezita, diabetes apod.

Druhým úkolem je objasnit a svými slovy popsat tato onemocnění související s trávicí soustavou člověka. Jedná se o pojmy: obezita, nadváha, podvýživa, mentální anorexie, bulimie.

Toť vše pro tento týden. S úkolem číslo jedna budeme ještě pracovat dále. Všem Vám přeji krásné dny, pevné zdraví a dobrou náladu, mějte se. S pozdravem Martin Čibera