Přírodopis 6. A, 6. B, 6. H (týden 20. 4.- 24. 4. 2020)

Dobrý den,

doufám, že jste všichni v pořádku, máte se dobře a zvládáte školu  i ostatní povinnosti. Tento týden nás již čekají standardně dvě vyučovací hodiny. V minulém týdnu jsme se zaměřili na vodu, její ochranu, čištění vod odpadních a také na naši přírodu, která se již prakticky celá probudila ze zimního spánku. Tento týden budeme tedy pokračovat. Rozvrhněte si práci tak, jak Vám vyhovuje. Není nutné vše udělat za jeden den, nebo přesně dle rozvrhu hodin, kdy máme předepsánu hodinu přírodopisu.

  1. hodina

Vaším úkolem bude nakreslit na list A4 jednu z našich ryb, které jste minulý týden zapisovali do Vašich tabulek. Nakreslete ji, popište základní stavbu těla ryby (oči, ploutve, postranní čára apod.), dále pak zjistěte o této rybě několik dalších základních informací. Využít můžete Vašich učebnic (kapitola Obratlovci – ryby), jiné odborné literatury či internetu.

2. hodina

Pokuste se sestavit jednoduchý potravní řetězec, kde bude několik našich ryb zastoupeno. Nemusí to samozřejmě být jen ryby, klidně zařaďte i ostatní živočichy či rostliny. Potravní řetězec by měl mít alespoň patnáct pojmů (na list A4 – založit do pořadačů). Dále Vám doporučuji zhlédnout video na níže uvedeném odkazu. Zde se seznámíte s rybami, které u nás žijí, zjistíte, jak se rozmnožují, jak loví, jak se živí apod. Programem provází známý český rybář Jakub Vágner.

Toť pro tento týden vše. Mějte se moc hezky, držte se a dávejte na sebe pozor. S pozdravem Martin Čibera