Přírodopis 6. A, 6. B, 6. H (týden 30. 3. – 3. 4. 2020)

Dobrý den,

doufám, že se Vám všem daří velmi dobře, vím, není to jednoduchá (nová) situace pro Vás ani pro nás jako učitele. Znovu chci připomenout… Pokud by měl být s některým tématem, který zrovna opakujeme, respektive probíráme problém, nic hrozného se neděje. Pokud by bylo opravdu něco zásadního (co prostě nezvládáte), téma vynechejte, poznamenejte si problematické úlohy, úkoly a vše spolu (jak to bude možné) doděláme, doplníme. Samozřejmě to neznamená, že v kolonce splněných úkolů z Vaší strany bude nula… A teď k práci, která nás čeká následující týden.

  1. hodina

Pokud máš možnost, zhlédni video na počítači, mobilním telefonu, tabletu či chytré televizi apod. Do internetového vyhledávače zadej pojem NEZkreslená věda – voda. Zde se nachází krátké video o vodě jako takové, najdeš zde odpovědi na otázky z minulé hodiny atd. Po zhlédnutí videa se pokus odpovědět na následující otázky.

a) Proč je voda tak vzácná, drahá?

b) Jak člověk vodu znečišťuje?

c) Pokud převedeme celkový objem vody na planetě Zemi z procent (budete se učit v matematice v sedmém ročníku) na koruny, kolik korun ze sta připadá na vodu sladkou?

d) Kde všude se sladká voda nachází?

e) Jak se jmenuje zařízení, které slouží k čistění odpadních vod?

Pokud nemáš přístup na internet, pokus se odpovědět alespoň na otázky, které jsme jste již probírali ve škole nejen v přírodopisu, ale i například v zeměpisu.

2. hodina

Dnešní hodinu se podíváme na organismy, které žijí přímo ve vodě, v rybnících. Jedná se zejména o vodní řasy, prvoky a jiné drobné organismy. Z Vaší knihy vypiš několik vodních řas. Zjisti tedy hlavní zástupce, jak se živí (zopakuj si pojem fotosyntéza), jak se rozmnožují, čím jsou v přírodě prospěšní a naopak, jakých způsobem mohou být nebezpeční samotnému ekosystému či člověku (tzv. eutrofizace – vodní květ). Nakresli si jednu z vodních řas, popiš ji. Máš-li možnost, zadej do internetového prohlížeče pojem trepka velká a zhlédni krátké video o tomto prvoku. Všem přeji příjemný den, děkuji Vám. S pozdravem Martin Čibera