Blízko a přesto daleko – Frankfurt nad Mohanem

Jako někteří z mých kolegů jsem strávila 2 týdny v rámci projektu ERASMUS + KA1 v zahraničí na jazykovém kurzu.  

Jelikož jsem se větší část svého nejen studentského, ale i osobního života více setkávala s německým jazykem, byla jsem vyslána k našim německým sousedům. Na naší základní škole vyučuji němčinu na druhém stupni, a proto jsem zdokonalení v tomto jazyce přijala s velkým nadšením.

Vybrala jsem si ke studium DID institut v srdci Frankfurtu, kde jsem navštěvovala všeobecný kurz němčiny. Probíhal v dopoledních blocích od 9 do 12 a v odpoledních intenzivních násleších od 13 do 15 hod.


Frankfurt nad Mohanem je město nacházející se v jižní části německé spolkové země Hesensko. Je jeho největším městem a zároveň pátým největším městem Německa. Leží na řece Mohan.

Frankfurt je také přezdíván „Bankfurt“, protože je finančním srdcem Evropy. V jeho centru sídlí bankovní instituce světového významu. Tato oblast se nachází na jednom břehu řeky Mohan a je podle něj označována „Mainhattan. Frankfurt nad Mohanem je důležitým veletržním městem a pro Evropu významným dopravním a internetovým uzlem.

Ve Frankfurtu nenajdete moc míst, kterých by se dotýkala historie. Byl totiž v druhé světové válce téměř celý vybombardován. Přesto pokud zavítáte do Altstadtu, žasnete nad krásnou architekturou zdejší radnice a přilehlých domů.


Během svého pobytu jsem absolvovala několik výletů. Například jsem se svou studijní třídou vyjela do Heidelbergu, kam jsme se dostali vlakem. Dále jsem navštívila Palmengarten, kde jsem nasucho polkla nad tím, jak krásně se dá udělat park. Téměř denně jsem navštěvovala místní trhy, kde jsem si kupovala čerstvou zeleninu a ovoce, pečivo. K prodeji byli i další dobroty a krásné věci. Trhy pro mě byly další z příležitostí, jak si pocvičit německý jazyk v běžném denním kontaktu s „domorodci“.

Při příletu do Frankfurtu jsem se musela dostat do své hostitelské rodiny. Předem jsem si psala s paní domácí. Cestu k nim domů mi perfektně popsala a tak, když jsem přijela do stanice, už na mě čekala a dovezla mě s mým „loďákem“ k domu.

Bydlela jsem v domě s dalšími dvěma studenty, s kterými jsem se ale moc nevídala, protože chodili domů pozdě večer. Do školy jsem se dostávala metrem a tramvají. Cesta byla celkem dlouhá, trvala skoro hodinu. Nevadilo to ale ničemu, mohla jsem se v klidu kochat krásami okolí.

Po příchodu do školy jsem absolvovala rozřazovací test a pak seznámení se školou a pravidly. Moje lektorky byly naprosto perfektní. Tato škola je nejen pro začátečníky, ale i pro pokročilé. Z České republiky tam sice nikdo nebyl, to ale nevadilo, spíš naopak. Nasbírala jsem spousty zahraničních kontaktů. Užila jsem si spoustu zajímavých chvil, spousty vtipných historek, a hlavně jsem si naposlouchala němčinu, což bylo účelem mé pracovní cesty.


Z kurzu jsem se vracela nadšená a nabytá informacemi. Už se velmi těším, až použiji své zkušenosti ve výuce s dětmi. Tato pracovní cesta mi dala spoustu profesních informací i zážitků. Velmi ráda bych se do Frankfurtu na podobný kurz ještě vrátila.

Erika Kacerovská