Historie kam se podíváš – Dublin, Irsko

 

 

 

Díky vedení školy, jsem měla tu čest být jedním z účastníků jazykového kurzu v rámci projektu ERASMUS + KA1. Ráda s vámi budu sdílet několik informací o mém pobytu a cestě na jazykový kurz.
Jako asistentka pedagoga působím na naší základní škole přes dva roky. Práce mě baví nejen proto, že mohu pomáhat dětem a učitelům, ale také proto, že naše škola umožňuje svým zaměstnancům účast na kurzech ke zvýšení jejich profesionality. S nadšením jsem tedy přijala možnost zdokonalit se v anglickém jazyce, abych následně mohla efektivně pomoci při vyučování tohoto jazyka. Na radu zkušených učitelů jsem hledala jazykovou školu v Irsku. Vybrala jsem si hlavní město Dublin a školu EC Dublin ENGLISH LANGUAGE CENTRE SCHOOL. Zvolila jsem všeobecný kurz angličtiny pro začátečníky: Club 30 + General English.

Kde jsem byla?

Dublin se nachází na irském ostrově, který je součástí souostroví Velké Británie a Irska. Irsko je přitom samostatný stát. Je nádherný svou zelení, útesy, doky, pobřežím plným rybářů, krásných historických památek i veselých hospůdek. Irové jsou hrdí, přímí, přátelští lidé, kteří umí o své kultuře a dějinách vyprávět s takovým zaujetím, že to až člověka pohltí.

Dublin ( An Dubh Linn) – irsky ,,černý rybník “ je dřívější Vikingské sídliště. Protéká jím řeka Liffey, která rozděluje město na severní a jižní část. Každý v Dublinu vás hned upozorní, že severní část města je méně bezpečná, má však soustu zajímavých památek a obchodních center, hlavně na známé O´Connell Street.

V jižní části města je památka vedle památky, hospůdka (pub) vedle hospůdky, spletité uličky, které jsou plné turistů a nádherná atmosféra pouličních zpěváků. Pokud se někdy vydáte do Dublinu doporučují projít se centrem, zajít do Muzea Guinnes pivovaru – Guinnes Storehouse malou ochutnávkou určitě nepohrdnete. Krásný St. Stephen´s Green park, který je večer zavírán a tím také chráněn. Neopomeňte výlet do Phoenix parku, včetně návštěvy tamní ZOO. Projděte i další památky jako je např. Dublin Castle, St. Patrick´s Cathedral, Christ Church Cathedral a mnoho dalších.

V Irsku je podnebí podobné jako ve Velké Británii, takže většinou na holinky 🙂 Já měla štěstí, měla jsem 20 až 25 ° C, slunečno, občas zamračeno. Je zde o hodinu méně, platí se eurem a jezdí se vlevo. V Irsku mají el. zásuvky anglického typu na 240 voltů, bylo tedy důležité přibalit si do kufru adaptér, který mi umožnil nabít si mobil.

Po příletu do Dublinu jsem využila dopravy Dublin Coach, který zajel nedaleko obydlí mé hostitelské rodiny. S paní domácí jsme se domluvily, že pro mě zajede na zastávku vzdálenou asi 20 minut od domu. Ráda jsem tuto možnost využila, nechtěla jsem se totiž dřít pěšky s kufrem. Chvíli jsem čekala a jako správný začátečník jsem si v duchu připravovala první seznamovací fráze. Host lady přijela, vřele se na mě usmála, přátelsky mě uvítala a nabídla, ať si jdu sednout do auta, že dá zatím věci do kurfu. S hezkým pocitem jsem si sedla do auta, ale ve chvíli, když jsem před sebou viděla volant, strnula jsem. „Ježíš, vždyť tady se jezdí po levé straně “. Obě jsme se smály ještě celou cestu domů. Ale domácí mě uklidnila. Prý nejsem první, které se tento menší trapas stal.

Má hostitelská rodina byla přátelská a plná dětí. Hned po ubytování mi poradili, kde si mám zařídit kartu na městské autobusy, kde se dá nakoupit kvalitně a přitom levně (je zde velice draho), ve které dny jsou volné vstupné na různé akce a prohlídky. Jsou již zkušenými hostiteli. Se mnou v domě pobývaly také dvě Francouzky, takže jsme měli pořád veselo.

Co jsem tam dělala?

Škola, do které jsem docházela, se nachází asi 20 minut pěšky od centra. Vyniká moderní technikou, kterou využívá při výuce. Budova je dobře zařízená a personál je skvělý. Musím pochválit recepční, které nám pomáhaly vyřešit jakýkoliv problém. Lektoři, se kterými jsem se setkala, byli pro mě, začátečníka, jako dělaní. Vystřídali se u nás celkem čtyři, všichni zkušení, kteří umí naslouchat a pomáhat v začátcích. Ve třídě, tzv. Elementary Class jsme upevňovali základní fráze a konverzaci. Pomocí aktivit, kdy jsme při hře nebo rozhovoru spontánně reagovali na každodenní situace. Bylo to pro mě velice přínosné, protože jsem ve škole odbourávala ostych a získávala sebejistotu v komunikaci a rychlejší odpovědi. Bylo velice zajímavé porovnávat irskou angličtinu s tou, kterou jsem se učila v Čechách.

Školu bych hodnotila jako dobrou pro začátečníky, ale pro pokročilé bych ji nedoporučovala. Většina lektorů totiž nejsou rodilí mluvčí, působí zde lidé z Rumunska, Polska, Francie a Německa. Mohu však říci, že nás naučili nestydět se, zeptat se na vše a cítit se přitom dobře. Chápali nás a podporovali, což oceňuji.

To, co jsem se na jazykovém kurzu naučila, ráda využiji v hodinách angličtiny jako podporu žákům. Už se na to moc těším, protože už vím, jak na to. A díky této příležitosti mohu pomáhat tam kde je to potřeba.

asistentka pedagoga Jana Horváthová