Nejen pivem živ je Ir – Galway, Irsko

Jak jsem odjela na metodický kurz CLIL a jazykový kurz Aj

Strávila jsem dva úžasné pracovní týdny v Irsku, v pobřežním městě Galway – přes den v roli studenta, večer v roli turisty s očima a pusou dokořán. V rámci projektu Erasmus+ KA1 mohou totiž učitelé vyjíždět na jazykové a metodické kurzy, stínování nebo výukové pobyty. Mou volbou byl metodický kurz CLIL – metody vřazování anglického jazyka i do ostatních předmětů vyučovaných na naší škole.

Irsko je krásnou zemí s pohnutou historií, krásnou přírodou, nepředvídatelným počasím a přátelskými, hrdými obyvateli. Město Galway na západním pobřeží země jiskří životem a návštěvníky překvapí svou otevřeností. Leží jen malý kousek od oblasti zvané Conemara, kde se stále ještě drží Irština jako první, rodný jazyk obyvatel. Lidé v Galway jsou příjemní, jen si musíte zvyknout na jejich přízvuk a občasné hovoru irskými slovy. Moje bytná, činorodá paní Margaret, si naštěstí dávala pozor, takže největší jazykovou výzvou pro mě byla kadence její řeči. Společně s dalšími studenty různého věku a národnosti jsme byli v jejím domě vítáni. A jaká vám to je kuchařka! Zároveň nám všem sloužila i jako zdroj informací o místním životě, o hurlingu (a také o gaelském fotbalu, o golfu, o dostizích…) o tipech na výlety, a také o tom, kdy a kde hraje v které hospodě která irská kapela.

Pro kurz v Galway jsem se původně rozhodla z čistě praktických důvodů. Protože Británie v únoru, v době objednávání kurzů, stále ještě řešila podmínky Brexitu, hledala jsem jinou alternativu. Školu v anglicky mluvící zemi, která nabízí metodický kurz CLIL jsem objevila právě v Irsku. Prošla jsem si recenze na internetu a musím říct, že jsem při volbě GCI – Galway Cultural Institut měla opravdu šťastnou ruku. Škola jako celek je velmi dobře organizovaná. Studenti získají studentskou kartu, na kterou mohou uplatnit lecjakou slevu a zároveň se s ní prokazují při využití školní knihovny, nebo když potřebují tisk nebo kopírku. Dostali jsme také bezpečnostní školení a pohotovostní čísla na zaměstnance školy. Učitelé v mých hodinách byli vysoce profesionální a přicházeli dobře připraveni. A věřte, že v tomhle směru není kritičtějšího oka než oka učitelky z praxe, obzvlášť pokud ji zahrnete domácími úkoly. Odpoledne a o víkendech nabízí škola velké množství společenských aktivit. Zvládli jsme výuku gaelských sportů, irského slangu, pub night, movie night, konverzační klub … Možností bylo opravdu nepřeberně a občas bylo těžké si vybrat, protože všechno se stihnout nedá.

Celý pobyt byl navíc podtržen každoročním Festivalem umění, který se ve městě po celých čtrnáct dní konal. Umělci byli na každé ulici v centru, ve velkém cirkusovém stanu se konaly koncerty, na náměstí se stavělo „cosi“ z kartonu. Výstavy byly už jen pomyslnou třešničkou festivalového hemžení. Z města jsem si odskočila vlastně jen dvakrát, na víkendové výlety. Kdybyste se někdy do téhle oblasti dostali, určitě vyražte na Aranské ostrovy. Na tom největším Inis Mór, jsme si půjčili kola a strávili krásný den na čerstvém vzduchu. Prozkoumali jsme pravěké opevnění a s trochou odvahy a štěstí jsme našli Worms hole na útesech a napočítali celých pět tuleňů v tulení kolonii. Deštivé irské počasí nás provázelo při výletu do Conemary, ale co se dá dělat 🙂 Je to Irsko a aby zůstalo tak krásně zelené, jako ho znáte z fotografií a filmů, bez deště se to neobejde. A když vám opravdu teče do bot, dáte si irskou kávu a šlapete dál.

Přesto, že se jednalo o pracovní pobyt plný studia a jazykových výzev, nakonec se mi ani příliš nechtělo domů. Pokud hledáte místo pro aktivní dovolenou, rozhodně neprohloupíte, pokud tento kraj zahrnete do svých plánů. Jen si řádně naplánujte výdaje, protože při místních cenách piva se vám může i jedna návštěva v libovolné „Irish Pub“ pěkně prodražit. A pokud hledáte jazykovou školu pro realizaci svých projektů, ať už z fondů Erasmus+ nebo financovaných jinými subjekty, zvedám obě ruce pro GCI v Galway. Odvezla jsem si kupu nápadů a námětů pro svou práci. Tolik jich snad ani do hodin nenacpu.

S pozdravem
Mgr.Pavlína Lechnýřová, nadšená účastnice mobility