Praktické rady na cestu – Irsko

Občan ČR může cestovat do zemí Evropské unie na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem. Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu mimo území ČR. Při pobytu delším než 3 měsíce, je nutno si zažádat během 3 měsíců od příjezdu o povolení k pobytu.
V případě ztráty cestovního dokladu je nutné se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Tento doklad slouží k jednorázově cestě do ČR.

Zdravotní a bezpečnostní rizika
Čeští občané mají na základě evropského průkazu zdravotního pojištění nárok na poskytnutí nutné zdravotní péče v Irsku. Základní ambulantní ošetření se poskytuje v ordinaci praktických lékařů nebo obvodních zdravotnických střediscích. Nemocniční péči poskytují státní a soukromé nemocnice.

Zdravotnictví v Irsku je oproti ČR na nižší úrovni. Za jakoukoli návštěvu lékaře či den strávený v nemocnici se platí paušální poplatek, v plné výši se hradí předepsané léky. Za ošetření se platí, pokud podmínky zdravotního pojištění v konkrétním případě neumožňují přímé zúčtování.

Bezpečnost a kriminalita
Bezpečnostní situace zhruba odpovídá poměrům v západoevropských oblastech bez výraznějších přistěhovaleckých menšin.

Důležitá telefonní čísla

  • předvolba pro telefonní spojení do ČR: 00420/ dále kód města a číslo volané stanice
  • linky tísňového volání: 999 nebo 112 (lékařská pohotovost – Garda Síochána (policie) – požárníci – horská záchranná služba – jeskyňářská záchranná služba – pobřežní hlídky)

Elektřina
Elektrické napětí: 230 V (jako v ČR). Zásuvky i zástrčky jsou shodné se systémem ve Velké Británii. Redukce však měla mít ochrannou pojistku, protože vzhledem k odlišnému způsobu rozvodu elektřiny v Irsku je zde zvýšené nebezpečí vzniku nadměrného proudu v síti.

Čas
V Irsku je celoročně o 1 hodinu méně než v ČR, letní čas je zaváděn shodně s ČR, od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

_______________________________________________

Praktické rady „z první ruky“

Dublin

Do Dublinu turisté cestují po celý rok, ale nejvhodnější pro cestování je období od dubna do října, kdy bývá nejhezčí počasí. Samozřejmě je zde více turistů, než jindy. Mnoho lidí cestuje do Irska také na svátky, např.:

  • 1. leden New Year´s Day ( Nový rok)
  • 17. březen St. Patrick´s Day
  • březen/ duben Good Friday ( Velký pátek)
  • Easter Monday (Velik. pondělí)
  • 1. Po v květnu May Holiday
  • 1. Po v červnu June Holiday
  • 1. Po v srpnu August Holiday
  • posl. Po v říjnu October Holiday
  • 25. prosinec Christmas Day (Boží hod)
  • 26. Prosinec Boxing Day (svatý Štěpán)
  • Každý region staví jednou ročně své jubileum.

V Irsku je o 1 hodinu méně, platí se zde EUREM ( EUR, €). Síťové napětí v Irsku má 240 voltů. Doporučuje se tedy adaptér na vaši elektroniku.

Pozor, jezdí se zde vlevo! Při přecházení se nejdříve podívejte vpravo. V centru Dublinu je tento nezvyk, pro turisty, řešen označením přímo na komunikaci, ale v okrajových částech města ne.

Na autobus si musíte zamávat, i když stojíte na zastávce, jinak Vám nezastaví.

Jestli chcete procestovat Dublin během několika dní a využitím místní MHD, doporučuje se koupit si  Leap Card. Jinak cesta MHD – Dublin bus stojí 3 € na jednu cestu. S kartou 2 €. Funguje zde více přepravních společností např.

Dublin Coach, autobus z letiště objíždí město po okruhu, a tak se dostanete rychle přes celé město. Jelikož mají zde nešťastně řešenou dopravní situaci v centru města může se Vám stát, že budete na Dublin bus ( MHD), čekat i půl hodiny. Pokud tedy chcete cestovat na delší vzdálenost, počítejte s časovou rezervou min. 30minut.

Historické památky, restaurace, puby aj. jsou na každém rohu, velice blízko u sebe. Můžete tedy centrum města projít za jediný den.

Pokud chcete poslat z Dublinu klasickou pohlednici, využijte Hlavní poštu na O ´Connell Street, má otevřeno : Po – So 8-20, Ne 10- 18. Ostatní menší pošty Po – Pá 9 – 17, ale většinou nemají pohlednice na prodej.

Mnoho zajímavých informací dostanete také v Infocentrech pro turisty v centru města v blízkosti známého Temple bar, také na již zmíněné O ´Connell Street. Můžete si zde zařídit Leap Card, nebo jiné výhody jako jsou studentské slevy.

Lékárny jsou otevřeny po – pá 9 – 17, pokud bude zavřeno, určitě bude na dveřích Info o nejbližší pohotovosti.

Pokud se vracíte domů z dublinského letiště, počítejte s možností, odbavení většího (druhého) zavazadla vlastními silami a inteligencí. Cedule s informacemi Vás navedou k automatu na Váš let, kde si zvážíte své zavazadlo a přiložíte na scan letenku, poté Vám z automatu vyjede samolepící bezpečnostní páska pro Vás i Vaše zavazadlo, pak už jen pošlete zavazadlo po pásu. Měl by tam být někdo z letištního personálu, ale z vlastní zkušenosti, o svátcích se nestíhá odbavovat na stanovištích s personálem.

Bezpečností opatření : Irsko patří k relativně středně bezpečným zemím, ale ze zkušeností, byste se měli vyhýbat pobytu později v noci v okolí řeky Lyffey. Možná potkáte krom opilých, bezdomovce, kteří se ukládají ke spánku přímo před budovy památek, nebo v okolí parků.

Irská policie – Garda Siochána – nosí černo-modré uniformy. Volejte 999 nebo 112.
Pro turisty v nouzi : tel. (01) 4785187, 24 hod. linka pomoci : 1850 – 661771.
Velvyslanectví České republiky v Irsku : tel. +353/(0)/6681135

Průvodce na cesty (Dublin) doplnila: Jana Horváthová

Galway

Galway je město na západním pobřeží Irska. Počtem obyvatel je zhruba stejně velké, jako Kladno, ale rozlohou větší. Nenajdete zde paneláková sídliště, ale velké množství řadových domků.

Historické centrum je poměrně malé, ale malebné, plné tradičních Irských hospod. Město není klasickou destinací turistů z jiných zemí, přesto působí kosmopolitně. Několik turistických (předražených) obchůdků v centru najdete, ale snadno je rozeznáte. V restauraci nebo hospodě se vás nikdo nesnaží „natáhnout“. Ceny jsou vždy napsané někde na stěně nebo v menu. V hospodách hraje většinou živá hudba. Vybírejte podle svého vkusu, od tradiční až po pořádný „rockec“.

Autobusy zastavují na mávnutí, pokud přijedou :-). Pro delší pobyt se vyplatí koupit si „lítačku“. Zajímavá část města ale cestu autobusem nevyžaduje. Škola GCI je zhruba 20 minut chůze od centra. Pokud jedete na kurz v této škole, doporučuji připlatit si za ubytování ve 20ti minutové docházkové vzdálenosti od školy. Z vlastní zkušenosti vím, že se to vyplatí.

Pokud potřebujete taxíka, nebojte se předražené cesty. Řidiči byli velmi přátelští a hovorní, nesnažili se jet delší cestou.

Pro delší cesty po městě se vyplatí pronajmout si kolo klidně na celý pobyt, vyjde vás to levněji. Zeptejte se místních, poradí vám, kam zajít a jak smlouvat o cenu. Studenti (jakéhokoli věku) mají slevu.

ALE JEZDÍ SE VLEVO! Výzva to je hned na první křižovatce, na kruhový objezd jsem si netroufla 🙂

Ve městě se stále něco děje. V druhé polovině července se zde pořádá festival umění. Na konci července město hostí dostihové závody. Vybírejte proto dobře termín návštěvy. Každá akce ji okoření.

Irové netrpí nevolí k cizím národům, snad jen historicky vůči angličanům. Přesto je dobré místní v hospodě ujistit, že nejste Němci. Konverzace se najednou rozproudí a i starousedlík vám koupí na ochutnání místní pivo.

Kašlete na Guiness. Ochutnejte místní piva. Je jich nepřeberné množství, ale cena startuje na 5 Eurech za pintu.

A NA ZÁVĚR. IROVÉ MILUJÍ SVOJE NÁRODNÍ SPORTY! Jděte se podívat na zápas místních týmů v hurlingu nebo gaelském fotbalu. I když vás irské sporty nezajímají a nic o nich nevíte (podobně jako já), zážitek je to neskutečný a atmosféra výborná. Duševně se připravte, že uvidíte tvrdé střety. Hráči se neválí po zemi s ukňouraným výrazem, protože je ofouklo. Občas dojde i na krev.

Průvodce na cesty (Galway) doplnila: Pavlína Lechnýřová