Brána jazyků otevřená – Edinburgh

V rámci projektu ERASMUS Brána jazyků otevřená jsem vycestovala do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, konkrétně na Skotské území. Na 14 dní se mi domovem stalo hlavní město Skotska Edinburgh – město s bohatou historií a mnoha turistickými cíli.

Tento intenzivní jazykový pobyt byl ve znamení mnoha poprvé – poprvé cestovat letadlem, poprvé spoléhat pouze „sama“ na sebe, poprvé vycestovat na tak dlouho ze své domoviny. A to vše mi obohatilo a dodalo nové sebevědomí.

Po přistání na malém letišti nebyl problém nalézt dopravu, ale zorientovat se na kterou stranu se dát, když jezdí vlevo. Ale po chvilkovém bloudění jsem našla domeček své hostitelské rodiny. Nemohla jsem si stěžovat bydlela jsem dvacet minut pěšky od moře, což byl po intenzivním anglickém kurzu příjemný relax.

Ale teď už k tomu hlavnímu studovala jsem na Edinburgh school of English. Škole, která byla  situována v centru města, historickém centru a sídlila v bývalém kostele. Byli jsme s účastníky výuky rozděleni do kurzů dle úrovně a znalosti angličtiny – veškerý personál a lektoři nám byli ochotni pomáhat, radit, učit, což dokreslovalo úžasnou přátelskou atmosféru celého města. Dopoledne jsme se zaměřovali na gramatiku a výslovnost, odpoledne jsme pak jazyk využívali v praxi – konverzace, orientace v textech a hledání informací k sociálním aktivitám, které škola nabízela. Účast na semináři skotských tanců byla legrace a zároveň úžasná zkušenost, výlety a prohlídky – samozřejmost.

Holyrood palác, Edinburgh castle, Cramond Beach, Portobello beach, Cramont hill, Princes street gardens, Galerie umění, Saint Andrews to je jen malá ochutnávka, toho co jsem měla možnost poznat a zažít na skotském území. Mimo to probíhal Fringe festival a Military tattoo festival což přilákalo mnoho dalších turistů a o zajímavé kulturní zážitky nebyla nouze. Mohu jen poděkovat všem kdo mi tuto zkušenost umožnili. Takže děkuji a doporučuji

Hana Marešová