Brána jazyků otevřená – Portsmouth

                            

V polovině srpna odjely na jazykový kurz do Spojeného království paní učitelky Miškovská a Šmolíková. Absolvovaly intenzivní kurz výuky anglického jazyka v historickém, univerzitním a přístavním městě Portsmouth.

Denně absolvovaly dopolední a odpolední výuku angličtiny. Docházely na lekce angličtiny do LSI (Language Specialists International) Portsmouth.

Kurz byl zaměřen na rozvoj komunikace, zároveň procvičoval mluvu s pomocí nové gramatiky a slovní zásoby. Výuka probíhala velmi dynamicky, s různými aktivitami v párech nebo skupinách a následovala diskuse, aby si obě paní učitelky zlepšily plynulost mluvy a získaly sebedůvěru při mluvním projevu. Dopolední část výuky se zaměřovala více na gramatiku a slovní zásobu, se spoustou mluvené praxe a příležitostí ke zlepšení jazykových dovedností. V odpoledních hodinách se trénovala angličtina pro „každodenní situace“, se spoustou mluvení, poslechů a zpřesňováním výslovnosti. Šance se naučit užitečné fráze opravdu zvýšila jejich důvěru v možnost řešit úspěšně skutečné životní situace v anglickém jazyce.

městské muzeum v Portsmouth

Praktickou mluvu paní učitelky procvičovaly i při návštěvách muzeí, historických památek, rozhledny, kina a asi nejsložitější situace nastávaly při cestování autobusy a vlakem nebo při návštěvě restaurace. Zejména, když cestování „zpříjemnila“ stávka železničářů.

hrad Arundel

Ubytování bylo zajištěno v hostitelských rodinách. Setkání s domácími byla další příjemnou možností, jak si zlepšovat každodenní mluvu a poznat zvyky a kulturu  současných Angličanů. Hostitelské rodiny obou paní učitelek byly velmi vstřícné, tolerantní a pečující. Paní učitelky často navštěvovaly památky právě na jejich doporučení.

HMS Victory na níž velel a zemřel víceadmirál Nelson ve vítězné bitvě u Trafalgaru

Po předchozích návštěvách Británie a sděleních ostatních kolegyň účastnících se této mobility už tyto paní učitelky nepřekvapila auta jezdící vlevo, podivné splachovadlo na toaletě nebo to, že při odchodu z domu se vlastně nezamyká. Přesto překvapení bylo – ve spoustě kostelů jsou zřízené kavárničky a káva nebo čaj s velmi sladkým zákuskem se konzumují v prostorách kostela nebo na přilehlém hřbitově.

kávička na hřbitově

V LSI Portsmouth organizují nejen výuku jazyka, ale také sociální (spíše socializační) program. Sociální program je pestrý a zahrnuje týdenní sportovní akce, setkávání studentů, večírky, tanec, kulturní a vzdělávací aktivity.  Nejen, že sociální program je zábavný, je to skvělý způsob, jak se setkat s novými přáteli, cvičit své konverzační schopnosti a zlepšit svou angličtinu.

návštěva katedrály ve Winchesteru se spolužáky

Úkolem paní učitelek bylo nejen zlepšit mluvenou angličtinu a poznat anglický způsob života, ale také získávat reálné předměty, fotografie a videa pro využití ve výuce angličtiny v naší škole. Pro mladší žáky je průvodcem učebnicí „rodilá“ anglicky mluvící vrána Maggie. Výuka angličtiny začíná pozdravy, proto paní učitelky fotily Maggii v různých denních dobách. Snad se dětem budou vytvořené prezentace a pracovní listy líbit.

Good night !